Комисията за енергийно и водно регулиране даде зелена светлина за

...
Комисията за енергийно и водно регулиране даде зелена светлина за
Коментари Харесай

КЕВР дава зелена светлина на интерконектора

Комисията за енергийно и водно контролиране даде зелена светлина за интерконектора с Гърция, тъй че от 1 октомври газовата връзка да влезе в комерсиална употреба. Това заяви на брифинг ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов.

След като на следващия ден интерконекторът Комотини-Стара Загора бъде публично открит на най-високо равнище, КЕВР ще одобри окончателното решение за цената на природния газ за октомври. Иванов посочи, че се чака цената да бъде под 240 лв. на мегаватчас. По думите му това се дължи на първо място на въвеждането в употреба на интерконектора.

По думите му в този момент се слага началото на действителната диверсификация за страната.

Иванов дефинира интерконектора като едно от най-значимите събития в региона на енергетиката през последните няколко години.

А, това, което интересува българските жители е какви позитивни последствия ще има от стартирането в употреба на интерконектора Комотини-Стара Загора. Със знак плюс е предстоящата по-ниска цена за природния газ за октомври – под 240 лева за мегаватчас, която би трябвало да бъде одобрена на следващия ден.

Има и първи стъпки за потребление на газовата връзка за целия регион на Югоизточна Европа, като евентуално това ще бъде по посока на Румъния, Унгария и Словакия.

Иванов изясни, че потенциалът на интерконектора е 3 милиарда кубични метра годишно, като от тях е запазен потенциал в размер на 1 милиарда и 570 млн. кубични метра.

Според Иван Иванов проблемите, които се основават за Европа с доставката на природен газ, ще ускорят процеса и ще го създадат постижим през идващите месеци.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР