Комисията за борба с грипа и ОРЗ във Варна ще

...
Комисията за борба с грипа и ОРЗ във Варна ще
Коментари Харесай

Днес решават дали да обявят грипна епидемия във Варна

Комисията за битка с грипа и ОРЗ във Варна ще се събере на съвещание през днешния ден с цел да реши дали има нужните предпоставки за оповестяване на грипна зараза в региона, напомня Moreto.net

Заседанието е планувано да стартира в 14 часа, а първи вести по тематиката се чакат след 14:30.

Припомняме, предишният четвъртък комисията още веднъж заседава и излезе с решение да не разгласи зараза. Като съображение бе посочено, че заболеваемостта във Варна не е достигнала 200 на 10 хиляди население.

Последните данни за региона обаче демонстрират, че стойностите на индикатора към този момент са 229 на 10 хиляди население.

По време на комисията ще бъдат показани и оценени данни за посещаемостта в образователните заведение, какъв брой възпитаници и учители липсват.

По данни на РЗИ от предходната седмица заболелите възпитаници са били 20%, а общо отсъстващите заради заболяване учители и възпитаници - 14%.

" Прагът от 200 болни на 10 000 е ориентировъчен. Решението за оповестяването на грипна зараза не може да се вземе единствено на база един фактор, че се е повишила заболеваемостта, регистрират се и доста други индикатори, които се следят ", разяснява шефът на РЗИ-Варна доцент Паунов.

Преди два дни основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев заяви, че до края на седмицата е евентуално да бъде оповестена грипна зараза в няколко области, измежду които и Варна.

Дали обаче това ще се случи е решение само на днешната комисия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР