Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от

...
Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от
Коментари Харесай

КЕВР прие цената на природния газ за м. декември frognews.bg

Комисията утвърди цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от " Булгаргаз “ ЕАД настоящи данни и документи, в които са посочени цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от няколко разнообразни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България - Гърция “ /IGB/, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват към една 27% от потреблението на страната и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.   

След образуване на тръжни процедури " Булгаргаз “ е сключил и два контракта за доставка на втечнен природен газ /ВПГ/ с търговци на природен газ от района. 

Необходимото количество за м. декември е обезпечено и с доставка на тръбен газ, закупен на платформата на " Газов Хъб Балкан “, след извършен търг " вид аукцион “. Освен това " Булгаргаз “ е присъединил в ценовия микс и количества природен газ от рандеман от ПГХ " Чирен “.

След осъществената инспекция на всички разноски за закупуване на природен газ Комисията поправя цената, препоръчана в днешното заявление на " Булгаргаз “, и я понижи от 146,83лв. /MWh на 146,09 лева./MWh.  Установено е, че в препоръчаната цена безпричинно са включени разноски в размер на 2 454 017 лева за доставка на количества на Виртуална комерсиална точка България.

 

Тези разноски са извадени от общите разноски на публичния снабдител за покупка на природен газ, които образуват цената за м. декември 2022г. С обезпечените количества природен газ се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти и по Програмата за освобождение на природен газ.  

 

Една от главните аргументи за нарастването спрямо м. ноември е високата цена на синьото гориво, съхранявано в газохранилището в Чирен. През главния интервал за нагнетяване - август и септември т.г. цените на интернационалните газови тържища доближиха извънредно високи равнища и това увеличи цената на газа за ПГХ " Чирен “. По тази причина в ценовия микс за м. декември добиваният газ от хранилището е с най-висока стойност, сравнен с другите ценообразуващи детайли. От друга страна, с настъпването на отоплителния сезон цената на природния газ нараства заради увеличеното ползване, най-много от топлофикационните сдружения. Допълнителен отрицателен фактор е и повишаването на борсовите показатели на интернационалните пазари през последните дни на м. ноември.

 

Независимо от това за българските консуматори - битови и икономически, в това число и топлофикационните и газоразпределителните сдружения, одобрената цена от 146,09 лева./MWh остава значително по-благоприятна от   индексите на европейските газови пазари за доставки през декември 2022 година, които са на равнища от 119 EUR/MWh. Утвърдената цена е съвсем два пъти и половина по-ниска от тази за м. септември – 353,21лв./MWh и е по-изгодна даже и в случай че ценовият микс включваше доставки по прекратения контракт с " Газпром износ “. Изчисленията демонстрират, че в случай че " Булгаргаз " продължаваше да доставя природен газ от съветската компания, цената щеше да бъде над 157 лева./MWh, а не 146,09 лева./MWh.

 

Очакваната законодателна смяна, с която се възнамерява да отпаднат отговорностите на " Булгаргаз “ за обезпечаване на количества по Програмата за освобождение на природен газ, е спомагателен фактор за реализиране на по-добри цени за потребителите на синьо гориво. С смяната тези количества, които са на допустимо най-благоприятни цени, към този момент няма да бъдат насочвани към платформата за търговия на " Газов хъб Балкан “, а ще остават в ценовия микс за контролирания пазар. Само за м. декември тази мярка би икономисала на публичния снабдител разноски от 17 млн. лева, което непосредствено ще повлияе за в допълнение понижаване на контролираната цена на синьото гориво.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР