Комисията представи разработка на собствен RISC-V дизайнПървият европейски суперкомпютър се

...
Комисията представи разработка на собствен RISC-V дизайнПървият европейски суперкомпютър се
Коментари Харесай

ЕС напредва с процесора за европейски суперкомпютър

Комисията показа разработка на личен RISC-V дизайн

Първият европейски суперкомпютър се чака през 2021 година (илюстрация: EPI)

Европейската комисия разгласи наскоро упорит план за основаване на личен, европейски суперкомпютър за потребностите на бъдещите HPC платформи в центровете за данни, научните калкулации, превоза и други браншове.

За основа на суперкомпютъра бе определена отворена архитектура RISC-V, а с създаването на процесора и платформата се зае консорциумът European Processor Initiative (EPI) с 26 участника – компании и научни организации, включително Atos, CEA, Barcelona Supercomputing Center, ETH Zürich, BMW и други

EPI към този момент направи първата значима стъпка от реализацията на плана за европейски супуркомпютър. Data Centre Dynamics оповестява, че Европейската комисия е показала първия архитектурен дизайн на RISC-V процесор за паневропейски суперкомпютър.
още по тематиката
Процесорът Rhea EP271x е построен въз основата на RISC-V архитектура с вградена матрица FPGA. Не се оповестява дали в процесора има ARM ядра, каквито бяха първичните проекти.

Масовото произвеждане на Rhea EP271x евентуално ще стартира през 2020 година, а първите системи от екзафлоп равнище с този процесор се чакат през 2021 година Европейски суперкомпютри с продуктивност над 1 екзафлоп ще се появят през 2022 или 2023 година

EPI създава цяла гама процесори на база RISC-V – от такива с ниска консумация за автомобилната електроника до свръхпроизводителни модели за изкуствен интелект и суперкомпютри. Консорциумът работи и по основаване на софтуерна и инфраструктурна екосистема, включително PCIe адаптери, блейд-сървъри и HPC блейдове.

Същевременно Европа ще продължи да заимства HPC технологии и платформи. През 2020 година въз основата на вносни платформи ще бъдат основани два суперкомпютъра с продуктивност до екзафлоп равнище и две или три системи по няколко петафлопа.

По-късно, през 2022 или 2023 година, Европейски Съюз възнамерява да сътвори още два суперкомютъра на равнище екзафлоп, единият от които ще стъпи на европейска платформа. Към 2027 година, в случай че квантовите калкулации се приспособяват за работа в областта на HPC, в Европа може да се появи суперкомпютър от равнище над екзафлоп.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР