Комисията по здравеопазване в парламента не прие да има нулева

...
Комисията по здравеопазване в парламента не прие да има нулева
Коментари Харесай

Нулева ДДС ставка за храни и лекарства няма да има, засега

Комисията по опазване на здравето в Народното събрание не одобри да има нулева ставка за хранителни артикули от дребната потребителска кошница на Национален статистически институт, за ел. сила за бита и за медикаментите. Промените в Закона за Данък добавена стойност са препоръчани от ПГ на " Възраждане ". Искра Михайлова показа предложенията: Преди две години бе понижено 9% Данък добавена стойност за стимулиране на браншове поради изключителната епидемиологична конюнктура, през днешния ден има енергийна рецесия и война в Украйна и глобите, от която и ние сме наранени. Днес е още по-належащо като полемика и в тази връзка се предлага смяна в Закона за Данък добавена стойност посредством нов член 36В, облагаема доставка с нулева ставка за храни и питиета в дребната кошница на Национален статистически институт, вода и доставка на природен газ, централна сила за бита, медикаменти и здравно съоръжение за неработоспособност, което да влезе в действие от 1 април 2022 година
 Министерство на финансите е срещу понижаване на Данък добавена стойност за храните
Министерство на финансите е срещу понижаване на Данък добавена стойност за храните

Загубите за държавния бюджет ще са за най-малко 895 милиона лв.

Депутатът от " Възраждане " сподели обаче, че европейското право мощно лимитира опцията на страните за занимания с Данък добавена стойност, само че в Европейски Съюз към този момент се разискват нулеви ставки и за ток, и за храни .

Становища дадоха от Министерство на здравеопазването, Министерство на финансите (МФ) и НЗОК. Д-р Петър Грибнев, зам. здравен министър, не счита, че ще има понижение на цените на медикаментите , защото се обезпечават посредством поръчка и положителен лекарствен лист. В тази връзка не поддържат предлагането.

Людмила Петкова от отдел Данъчна политика към МФ не поддържа законопроекта, защото " има групи артикули, по които не може да се приложи нулева ставка, в случай че не желаеме дерогация от директивата на Европейски Съюз " .

Директорът на НЗОК Петко Салчев уточни, че директивата планува не по ниска от 5% Данък добавена стойност ставка , което е минус на законопроекта.

След това Елена Гунчева от " Възраждане " посочи обстоятелството, че България е най-бедната страна в Европейски Съюз, а Данък добавена стойност е прекалено за съществени артикули .
 Нулева ставка за Covid артикули
Нулева ставка за Covid артикули

Депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за Данък добавена стойност

Председателят на комисията Антон Тонев от Политическа партия изясни, че групата ще се въздържи , той счита, че работни групи могат да оформят други оферти за подкрепяне на посочените уязвими групи от хора.

Ивайло Христов от Има Такъв Народ посочи, че пазарът на медикаменти е 5 милиарда лева, значи Данък добавена стойност е 1 милиарда лева, намаляването на ДДС-то е мъчно да се направи при признат бюджет и бе безапелационен, че ще гласоподават " въздържал се ".

Георги Михайлов от Българска социалистическа партия разяснява, че законопроектът заслужава внимание и почитание, само че съгласно анализите и финансистите на МФ не е допустимо да бъде осъществен. Българска социалистическа партия обмисля тази опция, множеството страни в Европейски Съюз имат по-ниска ставка на медикаментите, в сравнение с в България, сподели той. Михайлов разгласи, че групата ще се въздържи по предлагането.
 3% инфлация от началото на годината регистрира Национален статистически институт
3% инфлация от началото на годината регистрира Национален статистически институт

При дребната кошница инфлацията е 3% единствено за месец

Хасан Адемов от Движение за права и свободи проучва, че полемиката се води доста години и изборът е сред унифицирана ставка на необятна основа или диференцирани ставки, поддържа със съществени забележки за медикаментите, за питателните артикули. Тонев поддържа доводите му, които по думите му са за неприемане на законопроекта и по тази причина вижда политически аспект на изявлението, защото ще се изгубят 1 милиарда лева от медикаменти в Европа.

Д-р Георги Михайлов също сподели, че счита, че е политическо изявление. С 8 гласа " за ", 1 " срещу " и 8 " въздържал се " законопроектът не бе признат.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР