Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта прие за

...
Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта прие за
Коментари Харесай

Налагат забрана за пушене на наргилета в закрити пространства

Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта одобри за първо четене предложенията за промени в Закона за здравето, с които се постанова възбрана на пушенето на наргиле в закрити пространства. Промените плануват още възбрана за продажбата на наргилета и електронни цигари на малолетни, както и наоколо до учебни заведения. По данни на Световната здравна организация България е на пето място от 42 страни по % деца на възраст сред 11 и 14 години, които използват по този начин наречената " водна лула " най-малко един път седмично.

До момента законопроектът е подсилен от 13 институции. Ако новите правила влязат в действие, всички забрани, които важат за тютюнопушенето, ще важат и за пушенето на наргиле.
Славчо Атанасов, ръководител на Комисията по въпросите на младежта, децата и спорта: Ще има възбрана то е ясно. Това е изрично и съгласно мен това е пътят. Да, има неодобрение от избрани бизнес среди, само че най-важното е здравето на хората.
Според лекари пушенето на наргиле може да се окаже извънредно рисково наслаждение поради вредата от изгарянето на въглените. Проучвания демонстрират, че пушачите на сходни произведения развиват по-често хронични белодробни заболявания. Според лекари изпушването на едно наргиле се равнява на 100 цигари.
Д-р Гергана Гешанова, ръководител на Коалиция за живот без тютюнев пушек: Ние замъгляваме съзнанието си, че всички токсични субстанции се задържат от водата и ние надали не гълтаме една безвредна пара, а то не е по този начин. Изключително голямо е количеството на въглеродния оксид, който при цигарите също съществува, само че тук количеството му е доста по-голямо.
Според лекари заведенията, които редовно нарушават възбраната за тютюнопушене, би трябвало да се затварят, а в битката против цигарения пушек би трябвало да вземат участие повече проверяващи органи.
Д-р Гергана Гешанова, ръководител на Коалиция за живот без тютюнев пушек: Ние сме преди всичко в Европа по пушене. Нашите 15-годишни девойки също са преди всичко по пушене. А това след 10 години са едни млади девойки, които ще станат майки.
Предстои проектозаконът да бъде прегледан от Народното събрание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР