Комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ обсъди ситуацията

...
Комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ обсъди ситуацията
Коментари Харесай

Сенатът на САЩ предупреди за възможен военен конфликт в Босна и Херцеговина

Комисията по въоръжените сили на Сената на Съединени американски щати разиска обстановката в Югоизточна Европа, ползите на Вашингтон в този район и увеличаващото се въздействие на Русия и Китай, написа електронното издание Sarajevo Times.
Януш Бугайски, от Центъра за разбор на Европейската политика във Вашингтон, съобщи по време на съвещанието, че не планува нов въоръжен спор сред Сърбия и Косово, само че може да си показа война в Босна и Херцеговина.
„ Не мисля, че в този миг управлението на Република Сръбска би желала това. Но те се заиграват, играят си с концепцията за обособяване, играят си с концепцията за нефункционална и провалена страна. Бих споделил, че Баня Лука в действителност е станала мястото с най-голямо съветско въздействие в района. Вероятно по-голямо от това в Белград “, съобщи специалистът, като изрази убеждението си, че специфичният представител на Съединени американски щати за Западните Балкани Матю Палмър действително ще се занимава повече с босненската рецесия, в сравнение с с разговора Белград-Прищина.
Участниците в съвещанието се съгласиха, че е нужно по-голямо присъединяване на Съединени американски щати в процесите, добави организация Фокус.
„ Нестабилни и конфликтни Балкани подкопават националната сигурност на Съединени американски щати и едно дипломатическо оттегляне би било огромно проваляне за Съединени американски щати. Ако си спомняте, ние сме вложили голям дипломатически, политически и боен капитал в района през последните 20-30 години. За нас всяко огромно проваляне и нова война, особено в Босна или сред Косово и Сърбия, би било огромно злополучие. Не единствено Русия и Китай ще завоюват от това, те ще употребяват този нов моментум, с цел да подкопаят другите европейски страни “, изясни Бугайски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР