Комисията по външните работи на турския парламент одобри законопроект за

...
Комисията по външните работи на турския парламент одобри законопроект за
Коментари Харесай

Турската парламентарна комисия одобри кандидатурата на Финландия за НАТО

Комисията по външните работи на турския парламент утвърди законопроект за одобрение на кандидатурата на Финландия за присъединение към НАТО, заяви държавната телевизия TRT Haber.

Общото заседание на Народното събрание към момента би трябвало да утвърди законопроекта и се чака да го направи преди затварянето му в средата на април, преди парламентарните и президентските избори на 14 май.

Президентът Тайип Ердоган сподели предходната седмица по време на визитата на своя финландски сътрудник Саули Ниинисто в Турция, че Народното събрание ще ратифицира присъединението на Хелзинки към НАТО.

Ердоган отсрочи одобряването на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, която съгласно Анкара не е стигнала задоволително надалеч в репресиите против хора, които Турция счита за терористи. Трите страни подписаха пакт по въпроса предходната година.

Финландия и Швеция аплайваха за участие в НАТО, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари предходната година. Парламентите на всичките 30 членки на НАТО би трябвало да ратифицират новодошлите.

Освен Унгария, чиято ръководеща партия съобщи, че поддържа двете северни кандидатури, само че която забави формалните стъпки за утвърждението им, Турция е единствената членка на НАТО, която към момента не е дала зелена светлина.

Членството на Финландия ще съставлява първото разширение, откогато Северна Македония се причисли към алианса през 2020 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР