Комисията по външни отношения на Сената на САЩ блокира продажбата

...
Комисията по външни отношения на Сената на САЩ блокира продажбата
Коментари Харесай

Сенатът на САЩ блокира оръжейна сделка с Унгария за $735 млн.

Комисията по външни връзки на Сената на Съединени американски щати блокира продажбата на оръжие на Унгария на стойност 735 милиона $, тъй като нейното държавно управление отхвърли да утвърди кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО. Това съобщи организация Ройтерс.

Като се имат поради обещанията, дадени на мен и други предходната година, че това гласоподаване ще бъде осъществено, и обстоятелството, че в този момент е юни и към момента не е направено, взех решение, че продажбата на ново американско военно съоръжение на Унгария ще бъде арестувана, съобщи сенатор Джим Риш.

По думите му Унгария би трябвало да предприеме нужните дейности, с цел да допусне Швеция в алианса, и то скоро.

Съгласно законите на Съединени американски щати огромните оръжейни покупко-продажби се преглеждат от висшите демократи и републиканци в комисията по външни връзки на Сената и комисията по външни работи на Камарата на представителите. Те постоянно задават въпроси или показват угриженост по отношение на правата на индивида или дипломатически проблеми, които могат да забавят или спрат продажбите на оръжия.

С решението си сенатор Джим Реши блокира продажбата на 24 ракетни установки HIMARS и повече от 100 ракети и капсули дружно със обвързваните с тях части и поддръжка на Унгария.

Унгарското министерство на защитата уточни, че не има намерение да купува системи HIMARS. По време на предходния държавен мандат държавният комисар, отговарящ за публичните поръчки, изиска информация по отношение на ракетните системи HIMARS в писмо с краен период до март 2022 година Нямаше отговор от страна на Съединени американски щати, затова министерството смяташе въпроса за завършен, показват от министерството.

Швеция подаде молба миналата година за участие в НАТО в резултат на съветската инвазия в Украйна. Възраженията на Турция и Унгария забавиха присъединението на Швеция към алианса.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР