Комисията по външна политика, която трябваше да се събере вчера,

...
Комисията по външна политика, която трябваше да се събере вчера,
Коментари Харесай

Парламентът захваща френското предложение точно преди вота на недоверие

Комисията по външна политика, която трябваше да се събере през вчерашния ден, с цел да прегледа така наречен френско предложение за Република Северна Македония, ще направи това в сряда - малко преди гласуването на вота на съмнение. Несъстоялото се в понеделник съвещание породи голям брой спекулации и рецензии от страна на опозицията, че от " Продължаваме промяната " съзнателно протакат, като даже са поискали от Министерство на външните работи да даде на депутатите от комисията превод на постъпилите документи. Затова и се заприказва, че съвещанието ще се организира в четвъртък - след вота на съмнение.

Очакването е съвещанието да е закрито - поради постъпилият двустранен протокол сред София и Скопие. Днес обаче, с преднамерено известие, от Политическа партия приканиха външната министърка в оставка Теодора Генчовска ( " ИТН " ) да смъкна грифа за достъп " За прилагане ", който лимитира кръгът от лицата, които могат да ги прочетат.

" Призоваваме министър Генчовска да смъкна секретния гриф. Призоваваме също по този начин Министерство на външните работи в най-кратки периоди да пристъпи към сключване на контрактувания от министър Генчовска двустранен протокол - очакване, обществено оповестено и от външния министър на Северна Македония Буяр Османи ", упорстват още от Политическа партия.

Припомняме, че в събота, посредством следващото си тв изказване, водачът на Има Такъв Народ Станислав (Слави) Трифонов разгласи за " гаранция Франция " предлагането на френското председателство за изискванията, при които България да вдигне ветото си върху присъединителните договаряния на РСМ с Евопейския съюз.

Малко по-късно обаче от Политическа партия разпространиха самобитен отговор, в който упрекна досегашния си съдружен сътрудник в говоренето на " лъжи ". " Г-н Трифонов заблуди българските жители, че Теодора Генчовска, която той назовава " предложение на " ИТН ", не е знаела за изискванията в предлагането на Европейския съюз, в случай че тези диалози са водени единствено и само с Министерство на външните работи ", отвърнаха оттова, прехвърляйки топката в полето на Външно.

А оттова отвърнаха със мнение в неделя: " българската страна приветства градивния метод на Франция ", само че " в същото време, към момента има избрани аспекти в препоръчаните планове за Преговорна рамка и Заключения на Съвета, по които следва фокусирано да се работи за отстояване на българския интерес. Ключово е да бъде подписан и двустранният Протокол със Скопие ".

След което от ведомството на Генчовска приканиха външната комисия към Народното събрание да насрочи съвещание, на което " да бъде дефинирана консолидирана българска позиция ". От външно върнаха топката в полето на Министерския съвет - да вземе решение или вероятно да внесе въпроса за разискване на пленарно съвещание на Народното събрание. След взето решение от Министерски съвет и/или Народното Събрание, Министерство на външните работи може да приготви формалната българска позиция за показване на съответните формати на европейско равнище, упорстват оттова. И пропомнят, че има държавно решение българските представители да не се произнасят по предлагането, до момента в който то не бъде разисквано в Народното събрание.

Мненията по отношение на " френското предложение " се лашкат сред това е най-хубавото предложение и както стана ясно - " гаранция Франция ".

Иначе дневният ред на комисията в сряда е дефиниран по този начин: " Представяне на мнение и информация от Министерството на външните работи по отношение на план на Протокол за взаимно съвещание по член 12 от Договора от 2017 година с Република Северна Македония и пакет документи на Председателството на Съвета на Европейски Съюз по отношение на процеса на разширение ". Т.е. решения не се чакат.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР