Комисията по външна политика и Комисията по отбрана провеждат съвместно

...
Комисията по външна политика и Комисията по отбрана провеждат съвместно
Коментари Харесай

Комисиите по външна политика и по отбрана в НС заседават по военната помощ за Украйна

Комисията по външна политика и Комисията по защита организират взаимно съвещание в Народното събрание, на което преглеждат Проект на решение за подсилване на отбранителните качества на България и оказване на военна поддръжка на Украйна с вносител „ Демократична България “, както и Проект на решение за възлагане на Министерския съвет да даде военна и техническа помощ на Украйна с вносител ГЕРБ.

Ангел Георгиев от „ Възраждане “ разгласи, че е нужен подробен разбор и осведомено решение. Народното събрание няма по какъв начин да вземе аргументирано решение съгласно него и по тази причина предложи да се отсрочи разглеждането на двете проекторешения досега, в който бъде показан подробен разбор от Министерството на защитата, другояче по думите му се приказва за нещо, за което няма фактология и задоволително информация.

Проблемът е извънредно сериозен и не трябва да се подхожда лековато към него, съобщи Георгиев.

Даниел Митов от ГЕРБ акцентира, че решението е закъсняло и би трябвало да се прегледа през днешния ден, както и че то е политическо.

Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия съобщи, че няма представители на службите – нещо, което се случва за първи път, и би следвало да не се разисква просто с политическа цел, тъй като това по думите му наподобява на политическа акция. Той също изиска отсрочване на разискването.

Председателят на Комисията по защита Христо Гаджев добави, че министърът на защитата Димитър Стоянов е в зала, по-късно прочете дневния ред и го подложи на гласоподаване. Същото направи и ръководителят на Комисията по външна политика Екатерина Захариева. Дневният ред е признат, стана ясно след гласуването, и съвещанието стартира.

Атанас Атанасов показа от името на Демократична България Проект на решение за подсилване на отбранителните качества на България и оказване на военна поддръжка на Украйна. Вследствие на това министърът на външните работи Николай Милков съобщи, че консенсусната позиция, която е изразявана постоянно в България, изцяло подхожда на текстовете. От външнополитическа гледна той заяви, че е народен ангажимент, годен въз основа на член 4 от Атлантическия контракт, който разпорежда на всички страни да се грижат за увеличение на отбранителните си качества.

Министърът на защитата Димитър Стоянов съобщи, че досега са готови за даване зимно облекло, обувки, както и друга помощ.

„ Обновяването и модернизацията са нескончаем развой “, акцентира той.

Дискусията по двата плана на решение беше открита от Екатерина Захариева.

„ Предстои зима, не се знае каква ще бъде ответната реакция на съветската страна “, сподели Атанасов.

„ Твърдим, че желаеме мир, пък в същото време вие казвате „ дайте да дадем оръжие “. Мир може да се реализира посредством дипломатически средства, ние от „ Възраждане “ изрично сме срещу и двете проекторешения “, съобщи Ангел Георгиев. Според него не е помислено авансово какво ще се случи и би било редно първо да се намерения най-малкото за заместващ потенциал.

Даниел Лорер изрази кардиналната поддръжка на „ Продължаваме промяната “ и за двете решения. Първият принцип е, че Украйна е страна, която е жертва на експанзия, а вторият са българските въоръжени сили.

Войната ни дава опция да предоставим остарели въоръжени системи и да стартираме рационализация, счита той. По думите му двете проекторешения би трябвало да се дават още един път на МО да ги осъвремени и да осведоми народните представители какво можем да предложим на Украйна. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР