Комисията по външна политика днес провежда заседание, на което ще

...
Комисията по външна политика днес провежда заседание, на което ще
Коментари Харесай

Комисията по външна политика обсъжда казуса с РСМ

Комисията по външна политика през днешния ден организира съвещание, на което ще бъде разисквано така наречен френското предложение за разрешаване на разногласието сред управляващите в София и Скопие.

Заседанието ще се организира в 15.00 часа. На него ще бъде показано мнението на Министерството на външните работи по отношение на плана на протокола за взаимно съвещание по член 12 от Договора от 2017 година с районен съд Македония и пакет от документи на председателството на Съвета на Европейски Съюз (бел.ред. - френското предложение) по отношение на процеса на разширение, написа БГНЕС.

Припомняме, че документът, направен от френското ротационно председателство, беше изпратен в комисията още в петък. Два дни по-рано на своето съвещание предходната сряда държавното управление реши всички въпроси, свързани с тематиката Северна Македония, да се вземат решение единствено от народните представители.

В същото време съвещанието в Люксембург на посланиците на страните от Европейски Съюз приключи без да се разисква българска позиция по отношение на ветото върху РСМ.

Членове на комисията от ръководещата коалиция към този момент разясниха пред Българска национална телевизия, че с гаранциите, които дава документът, е доста добър за страната ни, тъй като съгласно него Скопие би трябвало да поеме ангажимент пред Европейски Съюз да си промени Конституцията и да впише българите като един от държавотворните нации и в случай че Македония не направи това - няма да има договаряния за Европейски Съюз и надлежно няма да вдигнем ветото. Според тях надали бихме получили по-добра оферта, тъй като френското председателство и европейските институции одобриха българските претенции за Северна Македония и ги включиха в преговорната рамка, което е без казус, защото до момента страните членки избягваха да слагат двустранни разногласия на европейско равнище.

Членове на комисията от ГЕРБ също импровизирано дефинираха френското предложение като положително за страната ни. Не по този начин стоят нещата с " ИТН " и " Възраждане " обаче. Слави Трифонов още веднъж повтори думите си, че Кирил Петков е направил национално изменничество, а депутатът от " Възраждане " Цончо Ганев дефинира предлагането като недопустимо и го назова следващо извиване на ръце.

Премиерът Кирил Петков неведнъж разгласи към този момент, че в случай че Народното събрание не промени българската позиция, той еднолично няма да смъкна " ветото ".

Държавният глава Румен Радев остро подлага на критика премиера и държавното управление с думите, че кабинетът не е съумял да създаде българско предложение по противоречивия въпрос с Република Северна Македония, а в този момент внася френското предложение и освен това го трансферира всичко върху Народното събрание, без да съобщи позиция. Въпреки това президентът назова френското предложение " най-хубавото " и " най-справедливото ".

Междувременно в Северна Македония се организира многохиляден протест с апели за предварителни избори и за отменяне на предложенията, проведен от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР