Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента прие

...
Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента прие
Коментари Харесай

Великденските добавки за най-бедните пенсионери минаха през социалната комисия в НС

Комисията по труда, обществената и демографската политика в Народното събрание одобри на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2024 година, импортиран от депутати от парламентарните групи (ПГ) на ГЕРБ-СДС Деница Сачева и Теменужка Петкова и от Движение за права и свободи – Йордан Цонев и Станислав Анастасов.

Предложението е за разпределяне на великденска добавка в размер на 75 лева на пенсионерите, на които пенсиите или сборът от тях, дружно с добавките и обезщетенията към тях за април 2024 година, е в размер до 526 лева в това число, колкото е и линията на беднотия за тази година. Вносителите означават в претекстовете към законопроекта, че за задачата са нужни 40 милиона лв..

Според плановете средствата ще бъдат за сметка на бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година В претекстовете се споделя още, че ще бъдат подкрепени за Великден към 534 000 пенсионери.

Законопроектът беше признат с 13 гласа „ за “ и пет „ въздържал се “. Комисията отхвърли с шест гласа „ за “, един „ срещу “ и 11 „ въздържал се “ законопроект на „ Възраждане “ за разпределяне на великденска добавка в размер на 100 лева за всички пенсионери, както и за обезпечаване на средства и за коледни добавки в същия размер. От „ Възраждане “ предложиха средствата да са за сметка на спомагателното наложително пенсионно обезпечаване за интервала от април до края на годината, а парите да се трансферират на сметката на ДОО.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР