Комисията по разглеждане и оценяване на постъпилите оферти за изграждане

...
Комисията по разглеждане и оценяване на постъпилите оферти за изграждане
Коментари Харесай

До дни става ясно кой ще строи новия ГКПП Рудозем - Ксанти

Комисията по разглеждане и оценяване на постъпилите предложения за създаване на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем – Ксанти приключи своята работа. Представен ми е отчет и до края на седмицата евентуално ще бъде оповестено решението за определен реализатор и в случай че няма обжалване, считам, че строителството ще стартира през сегашния строителен сезон. Това заяви регионалният шеф на Смолян Недялко Славов по време на гражданския разговор „ Европа в нашия дом “.
Припомняме, че прогнозната стойност на обекта е 14,5 млн. лева без Данък добавена стойност и той е от стратегическо значение за региона .
Във форума взеха присъединяване министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, депутатите доктор Даниела Дариткова и доктор Красимир Събев, кметът на Смолян Николай Мелемов.
„ Първата ми среща в Министерство на регионалното развитие, която имаше връзка и тематиката беше Смолян, беше с този екип. Повярвайте ми, доста са упорити, доста искащи, доста настояващи, нетърпящи възражения. Когато има работещи хора като сътрудниците до мен, тогава се случват нещата. Искам да ви кажа, че област Смолян е една от отличниците освен по осъществяване на инфраструктурни планове. А тук имаме и първия бенефициент по Оперативна програма „ Околна среда “ в България – „ ВиК “ ЕООД в Смолян “, означи районният министър.
Тя маркира няколко предпочитани за региона плана: обходен път на Чепеларе, създаване на тунел по пътя Смолян-Средногорци-Рудозем, с цел да се преодолее остра крива с надолнище 30 градуса, рехабилитация на пътя Рудозем - Смолян, рехабилитация на 22 км от пътя Рудозем-Златоград-Бенковски, рехабилитация на пътя Смолян-Девин-Кричим.
„ Необходима е също рехабилитация на 36 км от пътя Гоце Делчев – Доспат – Борино-Девин . По отношение на обходния път на Чепеларе АПИ ще заложи в капиталовата си стратегия обекта при обезпечени финансови средства - към 17 млн. лева ще ни коства по предварителни планове “, уточни тя.
Тя регистрира, че в района се извършват 28 плана на обща стойност 92 млн. лева по Оперативна програма “Регионално развитие”, а по ТГС Гърция – България има 16 плана с общ бюджет над 6,7 млн. евро.
„ ВиК – Смолян, с огромно наслаждение го споделям, тъй като сдружението извършва пилотен план. На 13 февруари беше подписан контракта сред Министерство на регионалното развитие и „ ВиК “ ЕООД за даване на безплатна финансова помощ по ОПОС за районен капиталов ВиК-проект на обща стойност 91,3 млн. лева, а безвъзмездната помощ е малко над 68 млн. лева Дейностите включват рехабилитация на ПСОВ, ще бъдат построени 14 км водопроводи, 19 км канализация. Операторът би трябвало да влага 13,5 млн. лева Но най-голямата инвестиция във водната инфраструктура в региона е язовир „ Пловдивци “ и ПСПВ към него на стойност 47,4 млн. лева Той е първият сходен от над 30 години в България. Язовирът ще водоснабдява селата от общините Рудозем и Мадан с почти население към 40 000 души “, добави министър Аврамова.
Тя посочи, че общо за региона има контракти за енергийно възобновяване на 55 жилищни здания, чиято стойност е 48,3 млн. лева и всички здания са въведени в употреба.
По думите на доктор Дариткова европейските стратегии имат директна връзка и със опазването на здравето, тъй като към този момент е осъществен план в регионалната болница за над 8 млн. лева и в общинската болница на Златоград за 4 млн. лева
„ В сегашния програмен интервал един от основните планове е за рационализация на незабавната помощ, който е на стойност 163 млн. лева Има оповестена поръчка за коли за спешна помощ и се надявам скоро да се доставят и високопроходими коли, част от които са за нашия район. Впоследствие чакам в Смолян да имаме във всички филиали на региона едни съвременни незабавни отделения, които да допринесат за здравето на популацията “, уточни тя.
Кметът Мелемов заяви, че в Смолян се извършват планове по Оперативна програма „ Региони в напредък “ на стойност 21 млн. лева Средствата са предопределени за ремонт на улици в жилищни комплекси, за надлези, възобновяване на учебни дворове, създаване на спортна зала, саниране на блокове, създаване на обществени жилища, дневен дом за възрастни хора с деменция, за рехабилитация на планетариума и др.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР