Комисията по правни въпроси към Народното събрание изслуша главния прокурор

...
Комисията по правни въпроси към Народното събрание изслуша главния прокурор
Коментари Харесай

Комисията по правни въпроси изслуша главния прокурор Сотир Цацаров



Комисията по правни въпроси към Народното събрание изслуша основния прокурор Сотир Цацаров . Въпросите, които бяха заложени на Цацаров, отразяваха настоящия през последните няколко седмици разговор сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия.
Българска социалистическа партия се интересуваха от въпросите за приватизацията и давността  и възможна смяна в Конституцията. ГЕРБ зададе още един път своя въпрос за приватизацията на „ Техноекспорт “ и присъединяване на Корнелия Нинова в този развой.

По отношение на това какъв брой приватизационни покупко-продажби могат да бъдат отворени, в случай че бъде изменена Конституцията, тъй че да се отстрани отминалостта, отговор нямаше. Има статистика, която се събира в архивите на Прокуратурата като текстове от Наказателния кодекс, които могат да бъдат приложени към приватизационни покупко-продажби. От тях излиза наяве, че от 2004-а до 2017-а година към 700 преписки и инспекции в прокуратурата са за приватизация. Не стана ясно обаче каква е ориста им.

При инспекция, направена през 2016-а година, с отчет на ДАНС до тогавашния министър председател Бойко Борисов, където са били изгорени близо 20 приватизационни покупко-продажби, част, от които са и „ Софарма “, „ Дамяница “ и други, е установено, че е изтекла отминалостта. Пред публицисти, основният прокурор разяснява, че в случай че се тръгне към смяна в Конституцията и тя бъде осъществена, то тогава нямаме еднопосочен отговор все още за какъв брой каузи ще става дума.  По някои от приватизационните покупко-продажби не е работено въобще.

Според инспекция, направена през 2017-а година, излиза наяве, че по Техноекспорт, където Корнелия Нинова е имала акции, няма данни за закононарушение и има изтекла отминалост, само че питането е обвързвано единствено с тази приватизационна договорка и не е персонално във връзка с Нинова.

Възникна и въпросът за стената към границата с Турция. Скоро ще стане ясно дали ще се стигне до покачване на обвинявания, защото събраната информация по линия на финансовия надзор и по линия на ДАНС е станала причина за прекачване на материалите по делото към Специализираната наказателна прокуратура.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР