Комисията по петициите към турския парламент е получила молба с

...
Комисията по петициите към турския парламент е получила молба с
Коментари Харесай

Турция се подготвя за авария в арменската АЕЦ на 16 км от границата й

Комисията по петициите към турския парламент е получила молба с искане да бъдат подхванати ограничения против рисковете, произлизащи от арменска АЕЦ на 16 км от турската граница, която е с изминал експлоатационен период, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

В отговор на постъпилото искане комисията, която проучва петициите и жалбите, подадени от жители до Народното събрание, е съобщила, че е създаден проект за незабавни дейности при радиационна заплаха в близкия до атомната електроцентрала турски окръг Ъгдър и са избрани правилата за обмисляне и интервенция при положение на повреда. Организиран е бил и районен семинар за заплахата от радиационна повреда и се поставят старания за повишението на осведомеността на хората посредством осъществяване на осведомителни действия за локалните поданици.

В съгласуваност с Министерството на здравеопазването са били обезпечени йодни таблетки, които са разпределени и складирани на нужните места, осведомят още от Комисията по петициите. В града е било извършено също по този начин и обучение със симулация на радиационна повреда.

Министерството на външните работи подсети, отговаряйки на писмото на парламентарната комисия, че АЕЦ Мецамор е под наблюдението на Международната организация за атомна сила (МААЕ). Министерството показва, че МААЕ и Европейският съюз са открили, че изискванията за сигурност на централата не дават отговор на актуалните механически стандарти, като Агенцията продължава да поставя старания за премахване на слабостите в сигурността, произлизащи от структурните дефекти на оборудването, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Затварянето на дадена атомна електроцентрала е извънредно в пълномощията на тази страна ", акцентира турското Министерство на външните работи. Ведомството добавя, че Анкара слага въпроса за заканите, произлизащи от оборудването, на конференциите за нуклеарна сигурност и други съответни платформи, изтъквайки, че " нашият район и светът не могат да си разрешат втори Чернобил и че централата би трябвало да бъде затворена, с цел да се отстранен съществуващите опасности ".

В региона, който може да бъде обиден при положение на вероятно замърсяване, се прави радиологичен мониторинг на околната среда, от време на време се вземат проби и се правят радиологични разбори, при които досега не са открити отрицателни последствия, показват още управляващите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР