Комисията по отбрана подкрепя парламентът да възложи преговори за F-16Комисията

...
Комисията по отбрана подкрепя парламентът да възложи преговори за F-16Комисията
Коментари Харесай

Комисията по отбрана подкрепя парламентът да възложи преговори за F-16

Комисията по защита поддържа Народното събрание да разпореди договаряния за F-16
Комисията по защита поддържа предлагането Народното събрание да разпореди договаряния на Министерски съвет със Съединени американски щати за нов вид военен аероплан. Това се разбра след края на съвещанието на комисията в Народно събрание, което беше закрито и продължи повече от три часа, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В сряда Министерски съвет все решение, в което предлага на Народното събрание да му разпореди да приготви план на интернационален контракт и организира договаряния с Правителството на Съединените американски щати за придобиване на нов вид военен аероплан от България.

„ Благодаря на цялата комисия за това, че съвсем в цялостен състав изтърпя 3-часовото съвещание. Накрая гласоподава в поддръжка на предлагането, което е направило Министерски съвет до Народно събрание ”, сподели вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов след съвещанието.

Справка на интернет страницата на Народното събрание демонстрира, че проекторешението е импортирано в деловодството на 10 януари, когато бе оповестено държавното управление решение да изиска от законодателния орган възлагане на мандат да договаря със Съединените щати за придобиването на новите самолети за бойната ни авиация. Очаква се персонално министър председателят Борисов да дефинира преговорен екип, който да изготви интернационалния контракт и да влезе в контакт с американското държавно управление.

Темата за модернизацията на българските Военновъздушни сили се трансформира в противоречива, откакто финалната права борбата бе сред американската „ Локхийд Мартин “ и нейния изтребител F-16V Block 70 и шведската СААБ и изтребителя JAS-39C/D Gripen, само че бе предпочетена американската оферта. Президентът Румен Радев неведнъж разкритикува метода на избор на американския изтребител, който дефинира като „ успех на лобизма “ и даже „ удар по България “. Изборът на F-16 пък бе предпазен от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, съгласно който той е добър от стратегическа позиция, а процедурата е направена транспарантно и според разпоредбите.

Аргументи се чуха и от други места. Опозицията, в лицето на „ Българска социалистическа партия за България “, съобщи, че депутатите от парламентарната група ще гласоподават „ срещу “ проекторешението, обвинявайки държавното управление на Бойко Борисов в незачитането на Конституцията и решенията на българския парламент. Мнение по тематиката изрече и водачът на НФСБ Валери Симеонов, чиято партията част от „ Обединени патриоти “ и съдружен сътрудник в ръководството. Според неговото персонално мнение процедурата би трябвало да бъде прекъсната и да се организира нов конкурс. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР