Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския

...
Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския
Коментари Харесай

Нов регламент за контрола върху паричните средства от и за ЕС

Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент одобри с огромно болшинство нов правилник за надзор върху паричните средства, които са пренасяни към и от Европейския съюз. Докладчик в сянка за групата за Европейската национална партия е българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Регламентът стяга контрола върху паричните средства, изключително на наложителните за обявление средства на стойност над 10 000 евро, пренасяни от физическо лице. Разширява се определението за парични средства, тъй че да бъдат включени артикули с висока стойност, които могат бързо да бъдат превърнати в кеш, а по предложение на Емил Радев и анонимните предплатени карти.

Друго изобретение е опцията за осъществяване на надзор върху непридружени парични средства, както и върху парични средства под наложителните за обявление 10 000 евро, в случай че има подозрение за незаконно действие. Не на последно място, способените управляващи ще имат правото краткотрайно да задържат недекларирани или неверно декларирани парични средства над 10 000 евро или всевъзможни парични средства при подозрение за незаконно действие.

Емил Радев разяснява след приемането на отчета, че терористите не могат да провеждат техните планове без задоволително финансови запаси. „ За страдание, чак след трагичния опит в Европа с терористични офанзиви стана ясно, че в системата за засичане на паричните средства, преминаващи европейските граници, има пробойни. Затова поздравявам приемането на новия правилник, защото той ще способства за по-ефективната битка против финансирането на тероризма. В същото време обаче няма да бъде увеличена административната тежест върху европейските жители, изпращащи пари от и за Европейски Съюз “, уточни българският евродепутат.

Предстои да стартират договаряния с българското председателство на Съвета на Европейски Съюз при започване на февруари 2018 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР