Комисията по енергетика в парламента прие за внос на петрол

...
Комисията по енергетика в парламента прие за внос на петрол
Коментари Харесай

Прекратяването на дерогацията от 1 март мина на комисия в парламента

Комисията по енергетика в Народното събрание одобри за импорт на нефт от Русия и отпадането на таксата от 20 лв. за пренос на съветски газ. Депутатите гласоподаваха двете решения за минути, заяви Нова телевизия.

Износът на модифицирани артикули от съветски нефт стопира на 1 януари, а вносът на нефт от Русия дефинитивно се приключва от 1 март.

" Докато не го видя оповестено в Държавен вестник, нямам доверие, че ще се случи. Защото това не е първият път, в който внасяме общ законопроект. Това предложение за унищожаване на дерогацията ще се гласоподава от Народното събрание за пети път. Предните четири се провалиха ", разяснява ръководителят на комисията Делян Добрев .

" Приключва на 31 декември и до 1 март няма да може да се реекспортират петролни артикули. Това на практика значи, че използването на съветски нефт ще завърши към 31 декември. Много дребна част от петрола ще се употребява и след 1 януари 2024 година ", изясни Ивайло Мирчев от ПП/ДБ.

Транзитът на съветски природен газ през България няма да бъде облаган с такса, до момента в който не се откри общо решение с Европейската комисия. В резултат от въвеждането на директната такса " Булгартрансгаз " задлъжня с 272 млн. лв..
 Европейска комисия: България може едностранно да се откаже от дерогацията за съветски нефт
Европейска комисия: България може едностранно да се откаже от дерогацията за съветски нефт

Таванът на цените за съветския нефт не важи за вноса към страната ни и не визира доставките по море
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР