Комисията по енергетика в Народното събрание прие на първо четене

...
Комисията по енергетика в Народното събрание прие на първо четене
Коментари Харесай

Комисията по енергетика прие на първо четене промени, касаещи процедурите за лицензиране на ядрени съоръжения

Комисията по енергетика в Народното събрание одобри на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила. " За " гласоподаваха 14 депутати, срещу нямаше, въздържаха се 5.

Председателят на комисията, който дружно с депутата Станислав Анастасов  Станислав Анастасов Станислав Анастасов - министър на околната среда и водите в държавното управление на Пламен, са вносители на измененията, изясни, че задачата е да се облекчат процедурите по лицензиране на употреба на нуклеарни уреди, както и да се даде опция при капиталов план като създаване на нуклеарна централа да се издава позволение при абстрактен план, а не при работен план.

Добрев означи, че текстовете са направени от Министерството на енергетиката с присъединяване на Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР).

Според законопроекта лицензиите за употреба на нуклеарни уреди, в които се употребява, манипулира или съхранява нуклеарен материал, не се лимитират със период. В претекстовете се отбелязва, че регулаторната процедура в Европейски Съюз и в развитите страни с нуклеарна енергетика преди всичко ползва безсрочни лицензии. Посочва се, че с предлагането за въвеждане на безсрочни лицензии се резервира условието за осъществяване на периодически обзор на сигурността на всеки 10 години, само че в границите на настоящата лицензия. 

В претекстовете се отбелязва още, че Закона за устройство на територията позволява разнообразни разновидности за направа на капиталовите планове. При огромни планове, каквито са построяването на нуклеарна централа, желан метод е този на трифазно планиране с направа на абстрактен, механически и работен план. Предложението дава опция на фаза абстрактен план, капиталовият план да показа в задоволителна дълбочина всички детайли на обекта и площадката му, а в следствие да бъде реализиран надзор върху приложението му посредством издаване на съответните позволения по Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила. Отбелязва се, че съществуването на утвърждение на абстрактен план не дава последващото утвърждение на идващите планови етапи или ограничение използването на регулаторни решения. 

В коментар за отпадането на периодическото лицензиране на 10 години, ръководителят на АЯР Цанко Бачийски сподели, че не вижда проблем с отпадането на периода. От позиция на АЯР, от гл.т на сигурност, не виждам проблеми с отпадане на 10 годишния период и да стане безсрочна лицензия, уточни Бачийски.  Той означи, че това е процедура в Европа и съвсем на всички места по света. На процедура не се трансформира процедурата, трансформира се единствено срокът, сподели той. Така или другояче при издаване на лицензия за употреба за 10 години се показват в АЯР редица документи, най-важният от тях е т.нар периодически обзор на сигурността, в който се правят оценка редица фактори, с цел да се удостовери, че атомната централа може да бъде експлоатирана безвредно, сподели Бачийски и добави, че този документ остава и неговата тежест се ускорява в законопроекта. В текстовете, които са препоръчани, се ускорява ролята на Агенцията, тъй като при отрицание на периодическия обзор на сигурността, лицензията може да бъде отнета и да стартира отначало, уточни Бачийски.

Енергийната комисия прегледа на днешното съвещание на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона енергетиката, импортиран от депутатите Драгомир Стойнев  Драгомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 година в Триполи, Либия. Той е икономист, ученик на и, и предложенията, направени сред първо и второ четене, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР