Комисията по енергетика в Народното събрание прие да компенсира разходи

...
Комисията по енергетика в Народното събрание прие да компенсира разходи
Коментари Харесай

Помощта за горивата ще е за уязвими групи

Комисията по енергетика в Народното събрание одобри да компенсира разноски на уязвими консуматори за превоз. Помощта ще бъде таргетирана и предоставяна във тип на ваучери. Това взеха решение депутатите на късно съвещание в сряда, като одобриха на второ гласоподаване Законопроект за компенсиране на разноските на потребителите на превоз.

Вносител на плана са депутати от ГЕРБ, като в началото той бе умислен да вкара обезщетения за разноските за горива сходно на настоящата до края на предходната година мярка от 25 ст. От няколко месеца представители на партията пазят тезата, че горивата могат да поевтинеят с 1 лев на литър, като се таксува производителят. През декември при гласуването на текстовете от плана, с който се удължи действието на бюджета за 2022 година, Министерството на финансите се опита да прокара текст, с който мярката с помощта за всички се удължава. Тя обаче не бе подкрепена от депутатите. Междувременно на последното си съвещание за предходната година държавното управление задели 172 млн. лева за антиинфлационни ограничения, само че без да дава детайлности за какви ограничения и за кого ще важат.

През декември на първо четене в пленарната зала бе признато, че се вкарва вноска за всички преработватели на съветски петрол, която да се набира от фонд " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС). Единственият подобен преработвател е " Лукойл Нефтохим ". Приходите от тези вноски ще се употребяват за компенсиране като на хората, по този начин и на бизнесите поради скъпите горива.

При гласуването на текстовете в този момент в отрасловата комисия обаче планът претърпя промени, като най-дискутиран бе въпросът под каква форма да се дава помощта, като към този момент е несъмнено, че тя ще е за уязвими групи. Споровете за формата на помощта и опасенията за злоупотреби в началото накараха депутатите да отсрочат решението за след седмица, като единствено одобриха, че помощта ще е таргетирана към нуждаещите се. Впоследствие представителите на Министерството на финансите и на Националната организация за приходите направиха оферти, които бяха припознати от вносителя и ръководител на комисията Делян Добрев.

Така се одобри, че водещ аршин за тази помощ ще е подоходният. Затова помощите ще бъдат таргетирани и ще се употребяват по предопределение за превоз. Такива са и условията на Европейската комисия. Критериите за приходите на хората, които ще могат да употребяват помощта, ще се дефинират с разпореждане на Министерския съвет.

Мярката ще се финансира от фонд " Сигурност на електроенергийната система ". Депутатите записаха, че за установяване на вноската от цената на петрола вид брент ще се изважда тази на съветския вид уралс. Отчисление от 0.5% от тази разлика ще се умножава по размера горива, пусната на пазара. Получената сума ще постъпва във фонда. Данни за количествата ще дава всеки месец Агенция " Митници " - както за импортирания нефт, по този начин и за размерите горива, пуснати на пазара.

Каква ще бъде помощта за уязвимите групи ще зависи от това какви ще бъдат събраните средства във фонда.

Прие се, че министърът на стопанската система и промишлеността всеки месец ще дефинира средномесечните цени на недопечен петрол вид брент и подобен с генезис от Русия или изнесен от там. За база ще се употребяват три борсови цени или различен сходен способ, в случай че това е неприложимо съответно за съветския нефт, одобриха още депутатите.

Делян Добрев уточни, че рафинерията е заявила, че за тази година ще има облага от 2.1 милиарда лв.. От тях страната ще вземе към 1 милиарда лв.. А от останалия 1 милиарда лева по различен закон рафинерията ще бъде обложена с 33 %, които ще внесе във тип на налог свръхпечалба. " Сигурният доход е в този закон, тъй като данъкът не сме сигурни дали отново няма някакви ишлемета и някакви швейцарски компании да се навъртят, и най-после да кажат, че нищо не са спечелили през 2023 година ", съобщи Добрев.

Допълни, че депутатите са се отказали от концепцията във фонда да постъпва цялата разлика в цената на двата сорта, тъй като по този метод рафинерията ще бъде демотивиран да внася и преработва суровината.

Правителството може да прекрати даването на помощта при липса на средства, взеха решение още депутатите.

Законът ще влезе в действие три дни след привършване на процедурата по нотификация и с правото на Европейския съюз за даване на държавните помощи. Министърът на стопанската система и промишлеността ще изготви нужните документи по известието, одобриха още депутатите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР