Комисията по енергетика реши на първо четене да намали членовете

...
Комисията по енергетика реши на първо четене да намали членовете
Коментари Харесай

Намаляват членовете на КЕВР

Комисията по енергетика реши на първо четене да понижи членовете на КЕВР.

Бяха прегледани два законопроекта за изменение на Закона за енергетиката . Единият, импортиран от ръководещата коалиция, а другият - от " Възраждане ".

С 12 ласа " за " и 6 " срещу " депутатите от Комисията по енергетика одобриха законопроекта на болшинството, с който се предлага н амаляване на състава на КЕВР от 9 на 5 индивида. Чрез препоръчаната смяна се усъвършенства числения състав на комисията като самостоятелен колегиален орган, като ще бъдат осъществени обилни финансови икономии, като тези средства могат да бъдат пренасочени към по-добро експертно застраховане на комисията.

Делян Добрев от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили разяснява, че задачата на законопроекта на ръководещите е да се вземе контролът над КЕВР.

Според Драгомир Стойнев от " Българска социалистическа партия за България " дали хората ще бъдат 5, 7 или 9 не оказва въздействие върху независимостта на институцията. Той изясни, че е работа на болшинството да обезпечи подобен орган, който да е самостоятелен и броя няма значение.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи съобщи, че няма да поддържа този законопроект. Той означи, че не е очаквал, че новите ръководещи да наподобяват в дейностите си толкоз доста на предходни държавни управления. По думите му опитите да бъдат овладяни всички самостоятелни институции не престават.

Ивайло Мирчев от " Демократична България " съобщи, че е наслаждение да се следи театралното държание на Рамадан Аталай. По думите му в България регулатори няма и не е имало до скоро и задачата им е още веднъж да има такива.

Заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов съобщи, че Министерство на енергетиката участва на комисията, с цел да разбере какъв ще бъде съставът на КЕВР. Той подчета, че се надява да отпаднат партийните квоти в самостоятелния орган и уточни, че не желае министерството да въздейства на регулатора.

На това възразиха от ГЕРБ и показаха, че няма партийни квоти и приканиха да прочетат Закона за енергетиката.

Комисията по енергетика отхвърли предлагането на " Възраждане " за промени в Закона за енергетиката. От " Възраждане " предлагаха пълномощията на КЕВР да могат да бъдат прекъснати предварително и преди приключване на нейния петгодишен мандат по решение на Народното събрание, в това число и при несъблюдение на нейните отговорности за самостоятелност, безпристрастност, професионализъм, честност, поредност, гласност и бистрота. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР