Комисията по енергетика изслуша четирима кандидати за членове на КЕВР,

...
Комисията по енергетика изслуша четирима кандидати за членове на КЕВР,
Коментари Харесай

Комисията по енергетика изслуша четирима кандидати за членове на КЕВР


Комисията по енергетика изслуша четирима претенденти за членове на КЕВР, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Техният избор следва да бъде гласуван в пленарна зала.

Пръв бе изслушан Александър Йорданов, който е предложение на „ Обединени патриоти “.

Той е приключил УНСС. Член е на КЕВР от 2015 година досега. Работил е в „ Електроразпределение “, ЧЕЗ и БДЖ.

Йорданов отдели най-вече време по време на представянето на концепцията си по отношение на тематиката за независимостта на КЕВР. Регулаторът може да извършва законовите си отговорности само, в случай че е самостоятелен, акцентира той.

От друга страна разяснява, че при в този момент настоящата Конституция и закони цялостна финансова самостоятелност на КЕВР, е невъзможна.

„ Администрацията, която следва да подкрепя активността на КЕВР е в служебни правни отношения по Закона за държавния чиновник, което затруднява КЕВР във връзка с набиране на нужния административен потенциал за реализиране на активността му “, разяснява още претендентът за член на КЕВР.

Според Йорданов Комисията би трябвало да реализира активността си транспарантно с приоритет на националния интерес и надлежно към този момент балансиране на ползите на всички останали заинтригувани страни.

„ Независимостта на КЕВР зависи в най-голяма степен и от вътрешния и интернационален престиж на регулатора. В последните години в Балканския район престижът му се увеличи мощно. Надявам се престижът в публичен вътрешен проект също да пораства “, сподели още той.

Втори претендент е Георги Златев, предложение на „ Воля “: Завършил е ВМЕИ във Варна. През 2012 година е изпълнителен шеф на „ Брикел “ Гълъбово, а през 2014 година на „ Мини Марица-Изток “ Раднево. Член на КЕВР от 2015 година досега. Според него активността на КЕВР се реализира на правилото на бистрота и правила.

Вярвам, че бих съдействал за отговорността работа и функционалности на енергийния и воден регулатор, уверен е Евден Николов, който е предложение на „ Обединени патриоти “.

Той е приключил Стопанската академия в Свищов със компетентност „ Счетоводство и надзор “. Работил е като основен счетоводител на Топлоелектрическа централа „ Марица- Изток “ 3, началник на отдел „ Вътрешен одит и надзор “ в НЕК.

Николов счита, че контролните функционалности на Комисията би трябвало да бъдат безпристрастни, водейки се от законовите правила.

Пенка Трендафилова също бе измежду претендентите. Тя е предложение на „ Воля “ и е магистър по стопанска система на ВиК бранша в УНСС и магистър по финансов одит в Стопанската академия в Свищов. От 2002 година е началник направление „ Финансово-икономическо “ във ВиК Бургас.

„ Смятам, че бранш водоснабдяване не е оценен задоволително от КЕВР. СЗО дефинира водата за питейни потребности като витална нужда и ВиК услугите са действия от публичен интерес. КЕВР към момента не може да пристъпи към разглеждане и утвърждение на бизнес проекти на ВиК оператори, за които не са изпълнени наредбите на Закона за водите. Ролята на КЕВР с изключение на да управлява и да подкрепя операторите е и използването на регулаторната политика. Досега това не се случва “, съобщи Трендафилова.

Последният от претендентите бе Ремзи Осман, който е предложение на Движение за права и свободи. Завършил е УНСС, магистър по „ Право “. Член на Софийската адвокатска гилдия и на КЕВР от 2015 година до момента. Избиран за депутат поредно в седем Народни събрания (1990 г.-2013 г.). /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР