Комисията по енергетика днес ще изслуша кандидатите за комисари в

...
Комисията по енергетика днес ще изслуша кандидатите за комисари в
Коментари Харесай

Комисията по енергетика ще изслуша кандидатите за комисари в КЕВР


Комисията по енергетика през днешния ден ще изслуша претендентите за комисари в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Номинираните за нови членове на регулатора са пет. Сред тях още веднъж са имената на Ремзи Осман (от ДПС), Александър Йорданов (от " Воля " ), както и Георги Златев (група депутати от " Обединени патриоти " ).

Новите имена за попълване на състава на КЕВР, които оферират депутатите са Пенка Трендафилова (издигната от " Воля " ) и Евден Николов ( " Обединените патриоти " ).

Според документите, показани пред комисията, Трендафилова е била основен счетоводител на Профилакториума на НХК в Бургас, а по-късно е заемала същата служба в ПФК " Нефтохимик ". От 2002 година насам е началник на направление " Финансово-икономическо " във ВиК Бургас.
Евден Тодоров е бил данъчен инспектор в бранш " Ревизии " в данъчната администрация в Стара Загора, като през годините е работил в " Топлоелектрическа централа Марица Изток - 3 ", съветник в Националната електрическа компания (НЕК) и разрастващ личен бизнес, обезпечавайки потребностите на " Топлоелектрическа централа Марица Изток - 3 ", държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток - 2 " и Топлоелектрическа централа " Брикел ".

Процедурата за възобновяване на състава на енергийния регулатор стартира на 4 април, когато посредством чоп бяха посочени четирима комисари за промяна ( двама от състав " Електроенергетика ", един от ВиК и един член всред членовете с опит в региона на правото или икономиката).
Жребият тогава дефинира, че позициите би трябвало да освободят юристът Ремзи Осман, членовете от състав " Електроенергетика " Александър Йорданов и Георги Златев, както и Валентин Петков, който е част от КЕВР в състава, отговарящ за водоснабдяването и канализацията.
Както излиза наяве тримата комисари в този момент са на път да получат нов цялостен шестгодишен мандат в регулатора.

Освен това комисията по енергетика ще прегледа и измененията в Закона за енергетиката, след което следва внасянето му в пленарна зала. В рамките на разискването следва да се резбере дали ще бъде признато и предлагането електрическата енергия от нови ВЕИ да не с епредлага наложително на борсата, а да може да се осъществя по контракти за гарантиране на възвръщаемостта пред финансовите институции. Депутатите би трябвало да кажат дали това няма да съставлява дискриминация по отношение на актуалните наложителни правила.

Промените в Закона за енергетиката са ориентирани към либерализацията на енергийния пазар от една страна и усилване на функционалностите на КЕВР, посредством въвеждането на REMIT.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР