Комисията по електронно управление в парламента прие на първо четене

...
Комисията по електронно управление в парламента прие на първо четене
Коментари Харесай

Свободен достъп до данните от научните изследвания с обществено финансиране

Комисията по електронно ръководство в Народното събрание одобри на първо четене оферти за промени в Закона за социална информация. Промените ползват в българското законодателство европейска инструкция за отворени данни и достъпа до тях. Това обаче става с близо 2 години закъснение, поради което България може да бъде наказана от Европейска комисия в Европейския съд. При наложена присъда страната ни ще заплати не по-малко от 504 хиляди евро, заяви БНР.

Съгласно законовите промени, данните от научните проучвания би трябвало да бъдат налични в отворен формат и ще могат да се употребяват свободно наново и да се споделят от всеки за всевъзможни цели. Предвижда се свободният достъп до данни да важи и за организациите, употребявали публично финансиране за основаването им, като структурите на изпълнителната власт и общините. Данните би трябвало да са в машинно четим формат, с цел да могат да се употребяват и от изкуствен интелект.

Служебният министър на електронното ръководство Георги Тодоров съобщи, че страната ни е подала данни за частичното въвеждане на директивата. Преди да влязат в зала, по законовите промени би трябвало да се произнесат още две парламентарни комисии. Комисията за гражданското общество към този момент поддържа измененията.
 Още 5 млн. лева за Българска телеграфна агенция, с цел да обезпечи свободен достъп до информация
Още 5 млн. лева за Българска телеграфна агенция, с цел да обезпечи свободен достъп до информация

По искане и рекомендация на " Информационно обслужване "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР