Комисията по бюджет и финанси в парламента прие на първо

...
Комисията по бюджет и финанси в парламента прие на първо
Коментари Харесай

На комисия в парламента: Поредно отлагане на правилото за такса смет Замърсителят плаща

Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание одобри на първо четене предлагането на ГЕРБ да се отсрочи с една година новият механизъм за образуване на таксата за битови боклуци на правилото: " Замърсителят заплаща ".

Промените в Закона за локалните налози и такси би трябвало да влязат в действие от 1-ви януари 2025 година и в случай че бъдат отсрочени, България ще предстои на наказания от страна на Европейската комисия, предизвестиха от Министерството на финансите.

С измененията в закона такса боклук за популацията ще скочи сред 3 и 10 пъти. Необходима е необятна разяснителна акция и основаване на система за продан на данни сред институциите, стимулира настояването за отсрочване на измененията Теменужка Петкова:

" Общинските администрации не са подготвени за въвеждане на този нов механизъм. Подходът ще бъде напълно друг. Тези такси ще скочат доста. Наред с това вършим предложение този запас да остане разполагаем на общините в границите на годината, а да не се постанова да бъдат превеждани в Регионална инспекция за опазване на околната среда и по-късно да бъдат теглени от съответните локални бюджети ".

От Министерството на финансите оповестиха, че са подготвени с наредбата, която е съобразена с европейските условия и правила на правилото: " Замърсителят заплаща ".

Ако народните представители решат да отсрочат влизането в действие на измененията, министерството ще спомага за цялостната подготвеност на общините, съобщи Жени Начева, само че предизвести за процедура по нарушавания от страна на Европейската комисия:

" Възможно е да бъдат наложени наказания на страната. Подчертаваме още един път нашата подготвеност за цялостно подпомагане, тъй че процесът по използване на признатите разпореждания да не се забавя или отсрочва в допълнение ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР