Комисията по бюджет и финанси отхвърли всички предложения за компенсиране

...
Комисията по бюджет и финанси отхвърли всички предложения за компенсиране
Коментари Харесай

Без компенсации за бизнеса за високите цени на тока, реши бюджетната комисия

Комисията по бюджет и финанси отхвърли всички оферти за компенсиране на бизнеса за високите цени на електрическата енергия. Депутатите взеха решение на следващия ден в пленарна зала да обсъдят обезщетенията.

Предложението на Делян Добрев ГЕРБ-СДС планува:

" Фонд " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС) да компенсира небитовите крайни клиенти на електрическа сила в размер 80 на 100 от разликата сред действителната средномесечна борсова цена на сегмента " ден напред " на " БНЕБ " ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер 150 лева./MWh.;

Не се изплаща компенсацията за клиенти с цени под базовата цена от 150 лв/MWh ;

На клиенти с цена, надвишаваща базовата с по-малка сума от размера на компенсацията, се изплаща отплата в понижен размер, тъй че резултативната цена за клиента след компенсиране да не е по-ниска от 150 лева./MWh.

Друго предложение планува обществените предприятия от бранш енергетика със 100 на 100 държавно присъединяване в капитала да внасят целеви вноски във " Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", които да се употребяват за покриване на разноските по съответния член от Закона за енергетика;

Размерът на целевите вноски се дефинира от Министерския съвет по предложение на министъра на енергетиката; Целевите вноски се внасят в период, избран в решението на Министерския съвет, с което се дефинират и се признават за настоящи разноски за активността за задачите на данъчното облагане. Вносителите оферират всички предложенията да влязат в действие от 1 юли.

Предложението на Любомир Каримански от Политическа партия " ИТН " планува да бъдат законово регламентирани целеви вноски от производителите на електрическа сила, представляващи обществени предприятия по смисъла на Закона за обществените предприятия, изчислени от Министерски съвет, след отчитане на цялостната себестойност без Данък добавена стойност и нужните средства за осъществяване на вложения и поправки без Данък добавена стойност, гарантиращи дълготрайната употреба на индустриалните мощности и осигуряващи стопански обоснована норма на възвръщаемост на капитала.

Според вносителите на това предложение по този метод ще бъде обезпечен, при нужда и за избран интервал от време, спомагателен запас за " Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", който да бъде целево разходван за осъществяване на Програмите за обезщетения, както и за компенсиране на разноски по Закона за енергетиката.

В случай че целевите вноски надвишават размера на осъществените обезщетения след осъществяване на стратегиите, за които същите са избрани с решението на Министерски съвет, КЕВР употребява остатъка за задачите на ценово контролиране, по отношение на компенсиране на разноски, осъществени от публичния снабдител.

Предложението на Йордан Цонев планува " Фонд " Сигурност на електроенергийната система " да компенсира небитовите крайни клиенти на електрическа сила в размер 80 на 100 от разликата сред действителната средномесечна борсова цена на сегмента " ден напред " на " БНЕБ " ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер 200 лева./MWh, да не се изплаща компенсацията за клиенти с цени под базовата цена от 200 лева./MWh.

На клиенти с цена, надвишаваща базовата с по-малка сума от размера на компенсацията, се изплаща отплата в понижен размер по този начин, че резултативната цена за клиента след компенсиране да не е по-ниска от 200 лева./ MWh.

Предложението на Движение за права и свободи планува още обществените предприятия от бранш енергетика със 100 на 100 държавно присъединяване в капитала да внасят целеви вноски във " Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", които се употребяват за покриване на разноски според Закона за енергетика, а размерът на целевите вноски да се дефинира от Министерския съвет по предложение на министъра на енергетиката. Целевите вноски се внасят в период, избран в решението на Министерския съвет, с което се дефинират и се признават за настоящи разноски за активността за задачите на данъчното облагане, планува още предлагането на Движение за права и свободи.

Венко Сабрутев от " Продължаваме промяната " предложи да направи публицистични ремонти в предлагането си, само че поради процедурни правила и заради това, че то бе и отхвърлено, неговото предложение няма да се разисква в пленарна зала на следващия ден, когато Народното събрание би трябвало да одобри актуализацията на второ четене.

По време на съвещанието ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Станислав Тодоров сподели, че във ФСЕС няма средства и в случай че се депутатите решат от фонда да се вземат пари за компенсиране на небитовите консуматори, то това ще се отрази на цените на битовите консуматори.

Комисията за бюджет и финанси одобри актуализацията на бюджета за тази година на второ четене.

Той влиза за разискване и гласоподаване в пленарна зала на следващия ден, когато депутатите би трябвало дефинитивно да одобряват актуализацията на бюджета.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР