Комисията откри доминацията на руската компания при складовете и я

...
Комисията откри доминацията на руската компания при складовете и я
Коментари Харесай

КЗК vs Лукойл: Удар с още 200 млн. лв.

Комисията " откри " превъзходството на съветската компания при складовете и я наказа с рекордна санкция. Действието на регулатора е закъсняло, анализът - повърхностен и без съответни ограничения какво да се прави. Проблем с вноса през пристанища и с цените на складовете има, само че комисията не предлага решения.
Спящата десетилетия Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) счупи персонален връх - санкции двете сдружения на съветската " Лукойл " в страната с нови съвсем 200 млн. лева единствено седмици откакто откри друго нарушаване на групата за 70 млн. лева
Комисията " откри " превъзходството на съветската компания при складовете и я наказа с рекордна санкция. Действието на регулатора е закъсняло, анализът - повърхностен и без съответни ограничения какво да се прави. Проблем с вноса през пристанища и с цените на складовете има, само че комисията не предлага решения.
Спящата десетилетия Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) счупи персонален връх - санкции двете сдружения на съветската " Лукойл " в страната с нови съвсем 200 млн. лева единствено седмици откакто откри друго нарушаване на групата за 70 млн. лева

Новината би била чудесна - монополистът е открит, осъден и пазарът на горива ще се промени. Но няма. Защото рекордната глоба в този момент е за факт, знаен от над 15 години: " Лукойл " държи голяма част от складовете за горива из страната и по пристанища, има и тръба за на ниска цена превоз до столицата. Това е реалност от приватизацията преди съвсем 25 години и след спомагателна покупка от " Петрол ". и споделя нарушаването да се приключи. Въпросът е по какъв начин, защото искащи да строят нови огромни хранилища за горива няма. Причината - скъпо е, а и дребният ни пазар трайно е доминиран от производителя и търговец " Лукойл ".

Активността на Комисия за защита на конкуренцията е учудваща - идва по остарял проблем и след дълги години бранене на компанията. Затова съмнението е, че акцията може да има друга зловредна цел - " Лукойл " да бъде притисната да се продаде и по този начин да се появи нов обичан локален монополист.
Реклама Какво се случи
Комисия за защита на конкуренцията наложи рекордна санкция на " Лукойл " - 195 млн. лева, разпределена сред двете съществени компании на съветската верига - рафинерията " Лукойл Нефтохим Бургас " (139.8 млн. лева.) и търговецът на едро и дребно " Лукойл България " (55.2 млн. лева.).

Глобите са за " корист с господстващо състояние на пазара на предпазване на автомобилни горива посредством непредоставяне на достъп на вносители и производители на автомобилни горива в лични данъчни хранилища, ограничение на вноса по море посредством блокиране на данъчните хранилища, свързани с пристанищен терминал " Росенец " и пристанищен терминал " Петрол - Варна ", както и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за превозване на горива на други производители и вносители, което може да ограничи вноса на автомобилни горива в страната ".

Комисия за защита на конкуренцията оставя без разглеждане настояването на двете компании за назначение на техническа, икономическа и счетоводна експертиза. Решението може да бъде обжалвано пред Административния съд - София-област, в 14-дневен период, като от компанията изпратиха позиция, че ще апелират наложената глоба, както и че " Лукойл " смята решението на Комисия за защита на конкуренцията за безпричинно, недоказано и противоречащо на европейската процедура.

за корист с господстващо състояние и ценова преса по отношение на съперниците, която също ще се апелира от компанията.
Реклама Едно необичайно начало
Началото и пътят на производството е необичайно. То е формирано по постъпил сигнал през март 2020 година от Върховна административна прокуратура по отношение на несъответствието сред забележителния спад в цената на суровия нефт в международен мащаб (с 47.4%) през март 2020 година и намаляването на цените на дребно на горивата в страната (с към 11%) в същия интервал. Има и " сигнал от жител, в който се твърди, че се прави далавера с цените на дребно на горивата в страната поради понижението на цените на суровия петрол на международния пазар ". Така Комисия за защита на конкуренцията открива за следващ път, че цените на горивата по бензиностанциите реагират на смяната на борсовата цена на суровия нефт една седмица по-късно.

Предмет на изследване става държанието на " Лукойл Нефтохим Бургас " и " Лукойл България ", като през ноември 2021 година Комисия за защита на конкуренцията излиза с определение за корист с господстващо състояние по линия на хранилища, пристанища и продуктопроводи - или транспортната инфраструктура, и ограничаващи вноса на горива в страната. " Лукойл България " и " Лукойл Нефтохим Бургас " показват преди към година (14 февруари 2022 г.) писмените си възражения, като решението на Комисия за защита на конкуренцията излиза чак в този момент. Макар че беше оповестено от ръководителя на комисията Юлия Ненкова като желание преди изборите при първото й явяване пред телевизия.
Вносът на Бургас
В 300-те страници решение комисията включва отговорите на редица участници от пазара. Големият търговец на едро " Сакса " да вземем за пример разяснява, че по отношение на вноса не може да бъде ценово конкурентна на " Лукойл Нефтохим Бургас ", защото при равни други условия (големина на партидата, изискване на доставка, период за ценообразуване и плащане) не може да има огромни разлики сред цените, по които да се закупят автомобилни горива - бензини и газьоли, от рафинериите производители в даден район. Това значи, че " Сакса " не може да купи на доста по-ниска цена от Средиземноморския район (вкл. Черно море) от тази, на която се продават горивата, създадени от " Лукойл Нефтохим Бургас ". Така на процедура ценовата конкуренция сред доставчиците се свежда единствено до по-ефективната логистика, т.е. по-ниски дистрибуционни разноски.

Според компанията съществува техническа опция за импорт на горива през " Росенец ", като концесионерът " Лукойл Нефтохим Бургас " предлага на евентуални други клиенти услугата " Товарене и разтоварване на петрол и нефтопродукти ". Рафинерията е оповестила, както е условието по закон, наличния си свободен складов потенциал, като складът е обвързван софтуерно с продуктопровода на " Лукойл България " и по този начин с базата в " Илиянци ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР