Комисията на Сотир Цацаров изпрати на главния прокурор Иван Гешев

...
Комисията на Сотир Цацаров изпрати на главния прокурор Иван Гешев
Коментари Харесай

Цацаров изпрати на Гешев своя проверка в ДКК

Комисията на Сотир Цацаров изпрати на основния прокурор Иван Гешев резултати от своята инспекция по абсурда в ДКК, оповестиха в петък от КПКОНПИ. До обстановката се стигна откакто някогашните шефове на компанията Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, назначени от ГЕРБ сътвориха скандал с изказвания, че изп.-директор Ваня Караганева е направила нарушавания в ущърб на сдружението. Те даже несполучливо се пробваха да отстранят от поста Караганева, само че самодейността им се обърна против тях. В последна сметка министърът на стопанската система Даниела Везиева освободи от компанията упоменатите трима шефове. Проверка на Mediapool сподели, че в Търговския указател към този момент са вписани новите шефове, които заемат техните места.

Какво направи КПКОНПИ?

" Снети са пояснения от някогашните членове на Съвета на шефовете - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, от изпълнителния шеф Ваня Караганева, както и от служебния министър на стопанската система Даниела Везиева ", показват от КПКОНПИ. Допълнително е получено и разпореждане на прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП), с което на Дирекция “Противодействие на корупцията” се разпореждат избрани задания.

Самата Софийска градска прокуратура на 3 декември разгласи, че стартира инспекция по проблема, като се. На 1 декември самата КПКОНПИ разгласи, че сама се сезира по проблема.

Скандалът в ДКК

, откакто упоменатите трима членове, назначени от ГЕРБ взеха решение за премахване от поста Ваня Караганева и я упрекнаха в нарушавания. Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков разяснява, че Караганева става жертва на опити да се осуети съставянето на новото съдружно държавно управление.

В елементи, другата към този момент някогашна изп.-директорка Рая Каназирева твърди, че Караганева еднолично е взела решение за преустановяване на пълномощията на процесуалния представител на ДКК и на негово място е назначила различен против 1.12 млн. лева с Данък добавена стойност. Ваня Караганева отвърна: " В продължение на години юридически услуги на ДКК са предоставяни от комерсиалното сдружение " КейсПро “ ООД вместо от адвокатско сдружение, което е в нарушаване на Закона за адвокатурата. На процедура това възлагане е осъществено въз основа на незначително рамково съглашение. Става въпрос за представянето на ДКК по 5 каузи, свързани с КТБ, " Дунарит " и " Авионамс ". За тях има подписан контракт сред ДКК и юрист Александър Андонов Бояджиев, който е представител на комерсиалното сдружение " КейсПро " ООД, твърди Караганева.

Отделно от това по-късно излезе информации, че Ваня Караганева е дала изключителни права на компания " Български промишлен инженеринг и мениджмънт " (БИИМ) да изнася. Министърът на стопанската система Даниела Везиева удостовери информацията, само че означи, че процедурата е спазена. Тя изясни, че ВМЗ Сопот има подписани такива контракти с редица компании и не схваща за какво се вади тъкмо тази договорка.

ДКК публично към този момент има трима нови шефове

Агенцията по вписванията е одобрила определените от министър Даниела Везиева трима нови шефове на компанията, на място на увлонените, назначения на ГЕРБ. Както Mediapool писа в управата на борда на ДКК влиза някогашен шеф на НДК, демонстрира инспекция в Търговския указател. Става въпрос за Росица Исталиянова Бачева-Цветанова . Търговският указател разкрива, че тя е била в борда на шефовете на НДК - Конгресен център София ЕАД от 6 юли 2017 година до 3 февруари 2020 година

Преди това е била в съвета на шефовете на държавната компания “Реставрация” ЕАД, която е към Министерството на културата.

Назначеният за член на борда на ДКК Венцислав Марио Димитров до момента е бил в управата на частни сдружения.

И Борислава Пламенова Пенева е основен специалист в Министерство на стопанската система, демонстрира декларацията ѝ пред КПКОНПИ от 19 май тази година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР