Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни

...
Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни
Коментари Харесай

ЕП предлага златните паспорти да отпаднат до 2025 г.

Комисията на Европейския парламент по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи разиска през днешния ден проектозакон, който планува " златните " паспорти в Европейски Съюз да отпаднат до 2025 година, а " златни " визи да бъдат издавани по-трудно, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Предоставянето на поданство (паспорт) или право на престой (виза) в Европейски Съюз против вложения не притегля верните хора ", означи вносителят на промените София инт Велд. По нейните думи постоянно от тези благоприятни условия се възползват съмнителни хора с нечисти пари от сенчеста активност. " Тези схеми са свързани постоянно с корупция, пране на пари и неплащане на налози ", заключи инт Велд.

Тя добави, че Европейски Съюз следва да дефинира за кои вложения да се издават визи по-лесно. По нейните думи е належащо страните да ревизират авансово по-задълбочено " вложителите ", в това число посочените в настояванията за виза адреси на престояване и данните от данъчните управляващи в страната на генезис.
свързани новини3574на 06.05.2021
Парламентарната комисия регистрира, че със " златните " визи и паспорти се позволява пробив в европейската сигурност и се основава опция за корупция и за пране на пари. От 2011 година насам страните от Европейски Съюз са привлекли над 20 милиарда евро по въпросните схеми, като най-често позволения за престой против вложения (визи) издават Испания, Португалия и Гърция.

Най-често от опцията за вложения против право на престой се възползват китайци (55 на сто), а поданство на страна от Европейски Съюз против вложения в множеството случаи получават руснаци (45 на сто).

Европейската комисия стартира през октомври предходната година наказателни процедури против Кипър и Малта поради изискванията, при които дават поданство на задгранични вложители. Тогава комисията изрази опасения от сходна скица, прилагана от България.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР