Комисията на енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие окончателно решение

...
Комисията на енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие окончателно решение
Коментари Харесай

Ето къде водата ще поскъпне най-много през 2018 г.


Комисията на енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри дефинитивно решение за повишаването на цените на водата за 2018 година в 14 области в страната, оповестява news.bg.

КЕВР организира закрито съвещание в профилиран състав „ ВиК “, на което се одобри дефинитивно решение за изменение на цени на ВиК услуги за 2018 година С решението са поправени цени на ВиК услугите на операторите в 14 области на страната – София, Перник, Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол.



Решението на КЕВР пристигна макар проведения от Българска социалистическа партия митинг под прозорците на регулатора.
Протестиращите носеха плакати „ Водата е човешко право, стоп на нарастването “, „ София против Веолия “, „ Бойко ти си гОла вОда “, „ Спрете геноцида “, „ Вода и ток – обир “. Те бяха подкрепени и с наличието на водача на социалистите Корнелия Нинова.

Най-солено повишаване на водата ще има в облат Ямбол – с 20%. Увеличението за Враца ще бъде с 13%, за Бургас – с 12%, а за София – с 9.3%. За област Силистра е планувано нарастване с 6.5%, за Монтана – с 6.4, за Русе – с 6.2%, за Перник – с 5.8%, за Смолян – с 4.5%, за Шумен – с 3%, за Пловдив – с 2.9%, за Кърджали – с 2.8%.

От комисията стимулират решението си с това, че в сходство с настоящата законова и подзаконова уредба, в края на всяка календарна година КЕВР е задължена да актуализира одобрените цени на ВиК услугите за всяка последваща година в 5-годишните бизнес проекти на ВиК сдруженията, като регистрира размера на инфлационния показател за 2017 година и изпълнените от операторите индикатори за качество на услугите. Решенията за цените на ВиК услугите в 14-те области в България са били признати от регулатора в границите на 2017 година, когато са одобрявани 5-годишните бизнес проекти на ВиК операторите и цените на заложените в тях ВиК услуги за всяка обособена година. Бизнес проектите са били одобрени през интервала април-ноември 2017 година, с обособени процедури за всяко от 14-те ВиК сдружения, като са били извършени 14 открити съвещания и 14 публични разисквания.

По всички направени оферти, на разискванията Комисията е излязла с ясни и стимулирани мнения за решенията за одобрение на бизнес проекти и цени на ВиК операторите, уведомяват още от КЕВР.

От КЕВР коментират и че комисията прецизно ще следи осъществяването на бизнес проектите на ВиК сдруженията и ще подхваща ограничения при неизпълнението им.

След третата година на 5-годишния регулаторен интервал, според законовите условия, Комисията наложително ще организира повсеместен регулаторен обзор на осъществяването на поетите задължения от ВиК сдруженията – реализиран размер на декларираните вложения и индикаторите за качество на услугите, понижаване на загубите по мрежата и други

При потвърдено несъблюдение на заложените в бизнес проектите вложения и индикатори, Комисията неотложно ще поправя цените на одобрените ВиК услуги, като ги понижава.

Припомняме, че повишението на цената на водата провокира огромно публично отвращение. Много организации и партии се оповестиха срещу решението на регулатора. В края на предходната седмица, в хода на митинг по време на съвещание на КЕВР, обмбудсманът Мая Манолова заплаши, че ще нападна решението на комисията в Конституционния съд.

Ден след митинга ръководителят на КЕВР Иван Иванов отговори на Манолова, че КЕВР работи уравновесено, независимо и транспарантно.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР