Комисията Магнитски в парламента гласува единодушно да иска информация от

...
Комисията Магнитски в парламента гласува единодушно да иска информация от
Коментари Харесай

Питат службите дали депутати са получавали пари от санкционираните по Магнитски

Комисията " Магнитски " в Народното събрание гласоподава единомислещо да желае информация от службите има ли депутати, финансирани от лицата и компаниите, попаднали в обсега на глобите по закона " Магинтски ".

До гласуването на това предложение се стигна по време на полемика на комисията.

Решението на комисията на " Магнитски " бе взето след предложение на депутата от " ИТН " Иво Атанасов, който укори ръководителя на комисията Надежда Йорданова ( " Демократична България " ), че съзнателно не е придвижила настояването му повече от 20 дни, а по други претенции се е произнасяла еднолично и е изпращала писма до институциите с искане за информация.

" Говорим за смяна, приказваме за нов морал. Както се събират и изслушват министри и длъжностни лица и се събират доказателства за тези лица, по този начин би трябвало да се знае от българското поданство има ли депутати в сегашния парламент, които да са получавали парични средства с контракти или под друга форма за присъединяване в митингите предходната година ", съобщи Иво Атанасов по време на полемиката.

Той попита и дали " Демократична България " има някакви терзания, свързани с данните, които могат да излязат за техни депутати.

Йорданова уточни, че няма никакви терзания и преформулира въпроса като предложи да бъде отправено искане за информация дали въобще са били финансирани от включените в глобите на Съединени американски щати български жители Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков или свързани с тях лица и компании депутати от сегашното Народно събрание, без значение дали са взели участие в антиправителствените митинги или не.

На собствен ред Хамид Хамид (ДПС), Филип Попов (БСП), Мария Капон (Изправи се.БГ!Ние идваме) подчертаха, че нямат никакви терзания да бъдат проверявани депутати за финансиране от глобените по " Магнитски ".

Филип Попов обаче разяснява, че за жалост условието на тази информация няма изключително значение, защото до дни Народното събрание ще бъде необуздано и няма да има задоволително време информацията да бъде събрана и изпратена, само че акцентира, че поддържа предлагането.

Йорданова изясни, че има механизъм, съгласно който документи могат да бъдат придвижени бързо и в идващото Народно заседание и настояването не е лишено от смисъл.

В прокуратурата са формирани преписки след изнесената информация от американските управляващи. Снети са пояснения от Пеевски и Желязков.

Министерството на правораздаването пък счита, че има правни пропуски в използването на закона " Магнитски " у нас.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР