Комисията, която бе създадена от Св. Синод на БПЦ, за

...
Комисията, която бе създадена от Св. Синод на БПЦ, за
Коментари Харесай

Митрополит Киприан: Комисията работи по македонския църковен въпрос

Комисията, която бе основана от Св. Синод на БПЦ, за споразумяване на статута на Македонската православна черква – Охридска архиепископия продължава своята работа. Това сподели старозагароският митрополит Киприан, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

В края на 2017 година Македонската православна черква – Охридска архиепископия изиска от Българската православна черква подпомагане за споразумяване на нейния каноничен статут и тя да бъде нейна Църква – майка. В края на ноември Св. Синод на БПЦ сътвори и специфична комисия са споразумяване на статута на МПЦ отпред с митрополит Киприан. “Има комисия, която не се е изказала по въпроса. Когато има мнение на комисията, то ще бъде прегледано от Светия синод и ще продължи процедурата, както би трябвало ”, акцентира Киприан и добави: Към момента комисията работи.

Изказването на старозагорския митрополит идва единствено дни откакто Вселенската патриаршия /ВП/ посредством архимандрит Роман Анастасиядис остро осъди държанието на някогашния македонски епископ Йован Вранишковски, който сега съставлява Сръбската православна черква. Вранишковски назова безусловно недопустимо Вселенската патриаршия да взема решение за ориста на поместните църкви. Според архимандрит Роман Анастасиядис дружно с въпроса за Украинската православна черква е пристигнало време и за Охридската черква.

Миналия месец македонският министър председател Зоран Заев акцентира, че “Светият Синод на БПЦ първи е направил смели крачки, с цел да подкрепи процеса на приемане на автокефалност от МПЦ.

Заев е уверен, че Македония като суверенна страна има право на независима и самостоятелна черква ”. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР