Комисията изпраща официално уведомително писмо България заради дискриминационните мерки, които

...
Комисията изпраща официално уведомително писмо България заради дискриминационните мерки, които
Коментари Харесай

ЕК предупреди България за дискриминацията на вносни хранителни стоки

Комисията изпраща публично уведомително писмо България поради дискриминационните ограничения, които страната постанова на търговците на дребно и ги задължава да фаворизират локалните хранителни артикули, съобщи БНР.

Българското законодателство принуждава търговците да излагат на видно място и да обезпечават специфични места за продажба за локалните хранителни артикули, както и да закупуват 90% от млякото и млечните артикули от локалните производители, акцентират от Комисията.

Оттам допълват, че това лимитира свободното придвижване на артикули, залегнало в Договора за действието на Европейски Съюз, защото основава по-благоприятни и конкурентни условия за локалните хранителни артикули, а това води до дискриминация на сходните вносни артикули.

България би трябвало да отговори на Комисията в границите на един месец.

Ако не получи приемлив отговор, Комисията може да изпрати на страната ни стимулирано мнение. Задължителните квоти за артикули локално произвеждане, предлагани на особено обособени позиции бяха въведени от Министерски съвет по време на изключителното състояние, макар възраженията на огромните търговски вериги, подкрепени с причини за мощното наличие на български артикули в обектите им от тествани и сертифицирани родни производители. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР