Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

...
Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно
Коментари Харесай

Скандал с проектозакона за бюджета, пратен на КПКОНПИ

Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество е получила за координиране проектозакон за държавния бюджет, който значително се разминава с признатия от Министерски съвет.

Това разгласи Сотир Цацаров, ръководител на КПКОНПИ в писмо до ръководителя на Народното събрание, министър-председателя, министъра на финансите и ръководителите на парламентарните комисии по бюджет и финанси, по конституционни и правни въпроси и по предварителна защита и противопоставяне на корупцията.

Цацаров показва, че в пратения до него проектозакон липсват 89 параграфа.



КПКОНПИ би трябвало да даде мнение преди приемането на Закона за държавния бюджет, че текстът му не основава корупционен риск.

В случая, съгласно Цацаров, в проектозакона, признат от Министерски съвет, има оферти, които основават подобен риск. Те обаче не са били изпратени за обзор от КПКОНПИ.

Цацаров показва, че има риск от корупция в предлагането дирекция „ Централно координационно звено” от администрацията на Министерски съвет да премине под шапката на Министерството на финансите, както и в текстовете за новото Министерство на нововъведенията и растежа, което ще се разпорежда с бюджет от над 4,3 милиарда евро.

Председателят на КПКОНПИ регистрира, че мнението на Комисията не е наложително за приемане от законодателя. Включването на Комисията в процеса на разискване на бюджета обаче е част от предварителната защита на корупцията.



Цацаров разяснява, че Комисията изготвя оферти за антикорупционни ограничения по законопроектите, които законодателят може да отхвърли стимулирано в едномесечен период.

В случая обаче КПКОНПИ не е била известена публично от държавното управление за новите текстове.

„ Чрез внасянето на частта от плана на закон, въвеждащ основни промени в редица нормативни актове, които нямат директна връзка с предмета му на контролиране, без същият да е координиран по планувания за това ред с КПКОНПИ, е нарушен член 32, алинея 1 от ЗПКОНПИ, според който Комисията съгласува всеки законопроект за съществуването на корупционен риск, както и прави следващ разбор на въздействието на закона”, показва Цацаров за проектозакона за държавния бюджет в писмото.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР