Комисия от здравни експерти от цял свят ще се срещне

...
Комисия от здравни експерти от цял свят ще се срещне
Коментари Харесай

СЗО решава дали светът е готов да сложи край на извънредната ситуация с COVID-19

Комисия от здравни специалисти от целия свят ще се срещне през днешния ден, с цел да реши дали COVID-19 към момента би трябвало да бъде част от категорията на изключителни здравни обстановки, според разпоредбите на Световната здравна организация (СЗО) - статут, поради който пандемията все по този начин остава във фокуса на интернационалното внимание, съобщи Ройтерс.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 32625
СЗО за първи път издаде по отношение на COVID-19 най-високата степен на паника на 30 януари 2020 година и от този момент на всеки три месеца се организират съвещания на експертна група. Въпреки това редица страни, включително и Съединени американски щати, наскоро започнаха да анулират вътрешното си изключително състояние.

Генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи, че се надява интернационалното изключително състояние по отношение на COVID-19 да завърши тази година. Все още обаче няма консенсус по отношение на метода, по който комисията може да се произнесе за това, обявиха пред организацията съветници на СЗО и външни специалисти.

" Възможно е изключителната обстановка да завърши, само че е от решаващо значение да се заяви, че COVID-19 продължава да бъде комплицирано предизвикателство за публичното здраве ", съобщи професор Марион Купманс, нидерландска вирусоложка, която взе участие в комисията на СЗО. Тя отхвърли да даде повече детайлности преди разискванията, които са поверителни.

Един от източниците, непосредствен до договарянията, съобщи, че изваждането на COVID-19 от категорията " изключителна обстановка в региона на публичното здраве с интернационално значение " може да повлияе на световното финансиране (за битка със болестта бел. ред.) или на напъните за съдействие.

Друг източник съобщи, че заради непредсказуемостта на вируса на този стадий е мъчно да се направи оценка.

" Не сме излезли от пандемията, само че сме достигнали различен стадий ", сподели професор Салим Абдул Карим, водещ специалист по COVID-19, който преди този момент е съветвал държавното управление на Република Южна Африка за дейностите в битката против болестта. Карим, който не е част от експертната група на СЗО, съобщи, че в случай че изключителният статут бъде анулиран, държавните управления въпреки всичко ще би трябвало да продължат да поддържат стратегиите си за тестване, имунизиране и лекуване.

От своя страна други специалисти настояват, че би трябвало да се премине към живот с COVID-19 като непрекъсната опасност за здравето, сходно на ХИВ и туберколозата. " Всички изключителни обстановки би трябвало да приключат ", съобщи Лорънс Гостин, професор по право в Джорджтаунския университет в Съединени американски щати, който следи от близко активността на СЗО, написа Българска телеграфна агенция. 

" Очаквам СЗО да постави завършек на изключителната обстановка в региона на публичното здраве, която е от интернационално значение. Ако СЗО не я приключи този път, то сигурно (ще го направи бел. ред.) при идващото съвещание на комисията за изключителни обстановки ", добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР