Комисия на ООН, разследваща нарушенията на човешките права в Сирия,

...
Комисия на ООН, разследваща нарушенията на човешките права в Сирия,
Коментари Харесай

Над 1 милион души са прокудени от домовете си в Сирия заради сраженията тази година

Комисия на Организация на обединените нации, проверяваща нарушаванията на човешките права в Сирия, заяви, че тази година сраженията са принудили над 1 милион души да изоставен домовете си и да се реалокират на друго място в страната, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

За първи път от началото на седемгодишната война в Сирия броят на хората, разселени поради боевете, е толкоз огромен.

Сирийските държавни сили, подкрепяни от Русия и Иран, си върнаха контрола върху огромни територии из страната при започване на годината. След сраженията в провинциите Алепо, Дамаск и Дараа вътрешно разселените са 6,5 милиона при население от към 18 милиона души. Много от тези хора живеят при тежки условия, без вода, храна и медикаменти, както и без уместно леговище, осведоми Българска телеграфна агенция.

Организация на обединените нации предизвести, че възможна атака против провинция Идлиб ще провокира пагубна филантропична рецесия.

В показан през днешния ден отчет на комисията, проверяваща нарушаванията на човешките права в Сирия, се споделя, че сирийските държавни сили са направили химически офанзиви с хлор на няколко пъти тази година, предадоха Ройтерс и ТАСС. Използването на хлор е неразрешено според Конвенцията за възбрана на химическите оръжия, утвърдена от Сирия.

Общо през тази година нападенията с хлор в Сирия са били три - на 22 януари, 1 февруари и на 7 април. С това офанзивите, при които е употребявано химическо оръжие в Сирия от 2013 година до момента е 39. От тях 33 са приписвани на държавните сили, а причинителите на останалите 6 остават незнайни, отбелязва Ройтерс.

За да си върнат контрола върху Източна Гута, държавните сили са направили офанзиви против гъстонаселени региони, които са включвали потребление на химически оръжия на 22 януари и 1 февруари. Атаките с химическо оръжие са били осъществени в Дума в Източна Гута. При офанзивите са били ранени дами и деца. Те са имали дихателни проблеми, съобщи Ройтерс. Комисията заключава, че за тези офанзиви са виновни или държавните сили, или свързани с тях милиции. При двете офанзиви са били употребявани снаряди, конструирани въз основа на ирански артилерийски снаряди, за които се знае, че са били доставяни на силите, командвани от сирийското държавно управление, се споделя в отчета на комисията.

Третата хипотетична офанзива с химическо оръжие е осъществена на 7 април в Дума, показва комисията. Информациите за нападението се проверяват, съобщи ТАСС. В комисията са получени данни за починали минимум 49 души и ранени минимум 650 души при тази офанзива. Сутринта на 7 април в многоетажен блок в Дума е паднала газова бутилка с хлор, която била хвърлена от хеликоптер.

Докладът е направен въз основа на изявленията с 400 души, отбелязва Ройтерс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР