Комисия към НС установи, че меморандумът с GemCorp заплашва сигурността

...
Комисия към НС установи, че меморандумът с GemCorp заплашва сигурността
Коментари Харесай

Комисия към НС: Меморандумът с GemCorp заплашва сигурността на България

Комисия към Народно събрание откри, че меморандумът с GemCorp заплашва сигурността на България: 

Притеснителни обстоятелства към съглашението с американската корпорация GemCorp откри краткотрайната комисия към Народното събрание, която анализираше проблема. Според заключенията този меморандум е дал опция на частни компании да играят основна роля за стратегическия бранш енергетика и да основават евентуални условия за пораждане на риск за енергийната, а надлежно и националната сигурност. На закрито съвещание на комисията Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) е показала свои отчети, които от краткотрайната комисия разказват като " притеснителни " за националната сигурност, написа. 

От оповестения на страницата на Народното събрание отчет от активността е видно, че в Министерството на енергетиката няма никакви документи за водени договаряния преди подписването на необвързващия Меморандум за съгласие, който касае развиването на енергетиката и е на стойност 1 милиарда $. Във ведомството няма информация  за собствеността на двете компании, които са посочени в Меморандума - GemCorp и IP3, нито че е правена сходна инспекция. Опасенията са, че двете компании са с съветски притежатели.

Анализите са посочили още, че този меморандум е трябвало да бъде утвърден от Народното събрание, както и да бъде известена Европейската комисия, тъй като планува съглашения в нуклеарната енергетика, което не се е случило. Министърът на енергетиката - тогава Александър Николов, пък не е получил мандат от Министерския съвет да съставлява страната и да подпише този документ, каквато е практиката.

Пред депутатите в комисията Николов е коментирал, че няма нарушаване на процедурите, тъй като меморандумът е неангажиращ.

Притеснително обаче е настояването на огромен размер информация и достъп до компании от енергийния бранш, част от които са и обекти на националната сигурност. Така да вземем за пример е желана цялата финансова информация за " Мини Марица ". Компанията е изпратила искане за допуск от страна на Българския енергиен холдинг (БЕХ), в чиято конструкция е, само че утвърждение не е получено.

Искана е и информация, в това число и копия на персонални документи на ръководещи в БЕХ, излиза наяве още от отчета.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР