Комисия към Камарата на представителите на САЩ прокара законодателство, което

...
Комисия към Камарата на представителите на САЩ прокара законодателство, което
Коментари Харесай

За първи път в САЩ създават конгресна комисия за репарации за робството

Комисия към Камарата на представителите на Съединени американски щати прокара законодателство, което планува основаване на федерална комисия за изследване обезпечаване на репарации за робството . За първи път се образува такава комисия, осведомят The Hill и АП.

Предстои гласоподаване в Конгреса, в случай че водачите на Демократическата партия изберат да внесат законодателството в Камарата на представителите.
 Байдън разпуска комисия на Тръмп за робството
Байдън разпуска комисия на Тръмп за робството

Байдън ще издаде заповед за разпускането на комисията

Дълги години законодателството, известно като H.R. 40, не успяваше да стигне до подлагане на гласоподаване. Проектозаконът е признат в Комисията по правни въпроси по партийна линия. 25 конгресмени против 17 гласоподаваха за пробутване на законопроекта.

Законодателството разрешава съставяне на комисия, която ще изследва робството и дискриминирането в Съединени американски щати от 1619 година до през днешния ден . След това комисията ще предложи способи да се образоват американците за откритията й и по какъв начин държавно управление да сервира публично опрощение и в каква форма да бъдат отпуснати обезщетения.
 Град до Чикаго е първият в Съединени американски щати, одобрил погашение на компенсации на чернокожите
Град до Чикаго е първият в Съединени американски щати, одобрил погашение на компенсации на чернокожите

Програмата за възобновяване на жилища

Законопроектът е импортиран за първи път през 1989 година

Комисията организира чуване на H.R. 40 през февруари. Идеята за репарации, която не е нова, е подкрепяна от 176 конгресмени - за първи път толкоз доста законодатели я поддържат.

Въпросът за репарациите остава извънредно противоречив политически и не е несъмнено дали мярката ще бъде импортирана в пленарна зала, въпреки че сигурно ще бъде оказан напън върху демократите да го създадат.

Междувременно има апели Белият дом да образува такава комисия за репарации.

Някои демократи оферират партията да стои надалеч от такива комплицирани въпроси и да се концентрира върху стопанската система.

Репарациите се преглеждат като метод за оправяне на проблемите с неравенството, които засягат чернокожите в Съединени американски щати в резултат на робството и расовата дискриминация.

Проучване на група откриватели от " Харвард " и Комисия " Лансет " за репарациите от ноември откри, че изплащането на репарации на чернокожите ще понижи неравенството в областта на опазването на здравето.

Според Центровете за предварителна защита и надзор на болесттите чернокожите в Съединени американски щати е близо три пъти по-вероятно да бъдат приети в болница с ковид и два пъти по-вероятно да починат от белите.

Поддръжници на идеята също подчертават върху голямата разлика в приходите сред белите и чернокожите в страната. През 2019 година чернокожо семейство е проработило 24 100 $, а семейство от бели съвсем 8 пъти повече или 188 200 $.

Докато поддръжката за погашение на репарации за чернокожите се усили през последните години, това не е напълно нова идея. Законът за гражданските свободи от 1988 година разреши на федералното държавно управление да изплати по 20 000 $ обезщетение на японски американци, които са били затворени в лагери от федералното държавно управление по време на Втората международна война.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР