Комисия “Антикорупция” печели дела за над 9 млн. лв. в

...
Комисия “Антикорупция” печели дела за над 9 млн. лв. в
Коментари Харесай

Взеха имущество за 376 000 лв. на адвокатка

Комисия “Антикорупция” печели каузи за над 9 млн. лева в съда
Дамата признала виновността си за търговия с бебета и се изселила на остров Бали

Продавали новородени на гръцки фамилии

Пари, парцели и дялове във компании за 375 940,44 лева на юрист Диляна Дончева от София е отнето дефинитивно в интерес на страната по иск на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ).

През 2009 година юристката, която владее съвършено британски и гръцки, бе упрекната дружно с още един юрист и тяхна съучастничка за търговия с новородени, които продавали на гръцки бездетни фамилии. Дончева призна виновността си и подписа съглашение за 3-годишна условна присъда, пресели се със фамилията си на остров Бали и от 2013 година има статут на непрекъснато пребиваващ чужденец в Индонезия.

При инспекции на комисия “Антикорупция” Дончева не съумява да потвърди легален източник на приходи. В Софийски градски съд стартира дело за лишаване на апартамент и идеални елементи от аграрен парцел в София, пари по сметки и дялове от компании на адвокатката. Съдиите одобряват, че “в съответния случай може да се направи основателно съмнение, че имуществото на Диляна Дончева е добито от незаконна активност, защото може да се направи директна връзка сред незаконната активност и придобиване на имуществото - предмет на отнемане”. Решението е доказано и от Софийския апелативен съд.

При обжалване пред Върховния касационен съд се упорства по проблема да бъде сезиран Конституционният съд. Върховните магистрати отхвърлят настояването, не позволяват гледане на жалбата на Дончева и по този начин решението за лишаване на имуществата є влиза в действие.

В последните дни още няколко окръжни и апелативни съдилища в страната са приели за основателни искове за лишаване на имущества за още към 9,5 млн. лева, оповестиха от комисията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР