Комисиите за ТЕЛК вече работят. Не може да се говори

...
Комисиите за ТЕЛК вече работят. Не може да се говори
Коментари Харесай

Важна новина, свързана с ТЕЛК-овете и бъдещето им

Комисиите за ТЕЛК към този момент работят. Не може да се приказва за подправени ТЕЛК-ове, те са непозволено издадени. Това сподели в предаването „ Лице в лице” по bTV Султанка Петрова, зам.-министър на труда и обществената политика.

Тя добави, че има пропуски по самата методика, по която се дефинира инвалидността на всеки един човек. Това са такива болести, които не инвалидизират индивида, само че ги има в методиката.

Има образувана работна група, където ще бъдат заложени краткосрочни, средносрочни и дълготрайни проекти и ще бъдат обсъждани тези проблеми. Трябва да бъде прегледано законодателството, методиката и би трябвало да се обясни кой ще прави контрола върху тези ТЕЛК-ови решения, по какъв начин ще се отпускат помощите, добави Султанка Петрова.

По думите й, има наклонност те да минат към Министерството на здравеопазването, към НЗОК, сподели зам.-министърът. Много е добре да създадем по този начин, че хората, които в действителност имат проблем, да получат това, което заслужават.

Голяма част от хората, които са със съществени проблеми и инвалидизирани съществено, те не получават нужния %, тъй като системата не разрешава да получат процентите, от които имат потребност, добави зам.-министърът.

В коментар на недоволствата на хора, които са останали без крайник или без ръка, че всяка година би трябвало да вървят на ТЕЛК, Султанка Петрова съобщи, че това ще се промени.

„ Обмисля се това нещо, няма да има такова преосвидетелстване на три години, както беше до момента, само че, в случай че съответният човек, който има проблем спомагателен от това заболяване, което е главно, той ще има право да се отнесе към съответната комисия”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР