Комисиите по отбрана на двете камари на Конгреса в САЩ

...
Комисиите по отбрана на двете камари на Конгреса в САЩ
Коментари Харесай

САЩ тръгнаха решително към санкции срещу участниците в Турски поток и Северен поток 2

Комисиите по защита на двете камари на Конгреса в Съединени американски щати (Камарата на представителите и Сената) одобриха законопроект, с който ще принудят американския президент Доналд Тръмп да наложи наказания за фирмите, участващи в плановете " Турски поток " и " Северен поток 2 ", написа Financial Times.
Законопроектът занапред би трябвало да мине през пленарните зали на двете камари, само че е показателно, че на равнище комисия няма различия нито в следената от демократите камара, нито в тази, в която републиканците са " на власт ". Основното обръщение е, че Съединени американски щати няма да стои и да гледа по какъв начин Владимир Путин съумява да завоюва газови милиарди и с тях да финансира " съветската експанзия ".
Става въпрос за наказания, които се постановат според признат преди 2 години законодателен пакет от ограничения. Още тогава беше конкретизирано, че американският президент ще може да постанова наказания на лица, които имат желание да вложат в строителството на съветски експортни тръбопроводи повече от пет милиона $ за година или един милион $ едновременно. Под удар попадат също по този начин лицата, които дават на плана услуги, технологии или оказват осведомителна поддръжка. Става въпрос за заледяване на активи под американска пълномощия и ограничение на комерсиалната активност на такива компании на пазари под американска пълномощия. Беше категорично изяснено обаче, че американски планове за изследване и рандеман на нефт и природен газ отвън американска територия ще бъдат засягани единствено и само в случай че в тях има съветско присъединяване от над 33% и не приказваме за съветска компания в черния лист на Съединени американски щати.
Новината идва на фона на среща на българския министър председател Бойко Борисов с енергийни специалисти от Държавния департамент на Съединени американски щати. „ Балкански поток и интерконекторът с Гърция не се бият, а се подкрепят за същинската диверсификация на целия район ”, съобщи Борисов след срещата. Припомняме, че „ Балкански поток ” де факто е името, което българският министър председател даде на българската права на „ Турски поток ”. Борисов посочи още, че съдействието със Съединени американски щати ще способства за подсилване на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните източници и направления, в това число чрез импорт на полутечен природен газ при преференциални за страната ни условия. Припомняме, че през актуалната година страната ни за първи път осъществя доставки на полутечен природен газ с генезис Съединени американски щати.
Същевременно Борисов таи очаквания и за по-сериозно съдействие със Съединени американски щати за нуклеарната енергетика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР