Комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел обяви днес

...
Комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел обяви днес
Коментари Харесай

Създават нов Европейски център за компетентност и мрежа от центрове за киберсигурност


Комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел разгласи през днешния ден на конференция в Брюксел основаването на нов Европейски център за подготвеност в региона на киберсигурността и на мрежа от национални центрове за киберсигурност. С това се прави още една значима стъпка в укрепването на киберсигурността в целия Европейски Съюз, за което Европейската комисия като цяло и българският еврокомисар работят целеустремено в последните месеци.

„ Нашият европейски експертен опит е безспорен. Ето за какво предлагаме всички ангажирани с киберсигурността в Европейски Съюз да могат да се срещат в границите на мрежата и по този начин да обединят цялото европейско ноу-хау, с което разполагаме. Водени от тази визия ще имаме обединен координационен център във всяка страна членка, а основаването на мрежата ще изисква образуването на общественост от гении, познания и субекти, профилирани в региона на киберсигурността “, съобщи Мария Габриел.

Според разбор, изработен от Европейската комисия, в Европейски Съюз към този момент има повече от 660 сходни субекти, които дават отговор на изискванията за присъединение към мрежата. Много от тях към този момент са подали заявки за присъединяване в пилотни планове на мрежата с общ бюджет от 50 милиона евро, които ще стартират през ноември.

„ Нашите старания ще бъдат подкрепени от основен детайл от нашето предложение: основаването на нов Европейски център за подготвеност в региона на киберсигурността. Тази конструкция, която ще сплоти в Брюксел към 80 чиновници до 2023 година, ще активизира всички налични запаси, с цел да подсигурява, че Европа ще възвърне позицията си на международен водач в региона на киберсигурността. Финансовите запаси на центъра ще дойдат от стратегия

„ Цифрова Европа “, която предложих през май, и стратегия „ Хоризонт Европа “. Предлагаме също на страните членки да се причислят към самодейността и да допринесат към общия бюджет на центъра, с цел да доближи до 4 милиарда евро. От изключителна значимост е Европейският център за подготвеност да може да разчита и на устойчиво партньорство с промишлеността и частния бизнес “, разгласи Мария Габриел.

Под управлението на Управителен съвет, формиран от представители на всяка страна членка и на Европейската комисия, Центърът ще координира дейностите и отчасти ще финансира мрежата, както и експертната общественост. Най-важно е, че Центърът ще финансира планове за научни проучвания, както и планове за внедряване на технологии. Той ще може да активизира и публични контракти и поръчки за своето действие.

„ Днешните ни оферти ще разрешат по-добра съгласуваност и съдействие сред другите участници в региона на киберсигурността в Европа. Нашата упоритост е да предоставим на Европейския съюз усъвършенствани промишлени и софтуерни мощности и да му дадем опция да играе водеща роля в решения от последващо потомство в региона на киберсигурността. Това е част от нашата цифрова самостоятелност “, заключи българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.

Броени часове преди конференцията, комисарят организира първия кръг договаряния по оферти от Европейската комисия пакет за киберсигурност с преговорните екипи на Европейския парламент и Съвета в лицето на Австрийското председателство. Целта е по-скоро да се реализира дефинитивно съглашение за модернизирането и укрепването на Европейската организация за киберсигурност (ENISA) и за основаването на европейска рамка за узаконяване на услугите и продуктите, свързани с осведомителната сигурност.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР