Комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел е на

...
Комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел е на
Коментари Харесай

Мария Габриел насърчи Косово да идентифицира проекти за финансиране по Цифровата програма за Западните Балкани

Комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел е на задача в Косово в подтекста на Цифровата стратегия на Европейски Съюз за страните от Западните Балкани, която беше стартирана от София през юни. Косово е третата балканска страна, която българският еврокомисар посещава в границите на два месеца след Сърбия и Черна гора, оповестиха от Представителството на Европейска комисия в България.

Визитата на Мария Габриел в Косово е значима стъпка за напредъка в осъществяването на програмата за района, последваща поетия ангажимент от балканските водачи на Срещата на върха в София. В рамките на задачата си тя се срещна с министри от държавното управление на Косово, телекомуникационни оператори, регулаторния орган на страната, стартъп асоциации и сдружения на гражданското общество. Българският комисар откри също интернационалната конференция "DigitalKS ", фокусирана върху нововъведенията и предприемачеството като изискване за стопански напредък и стабилно развиване на района на Западните Балкани. В взаимно изказване с вицепремиера Енвер Ходжай, комисарят акцентира ролята на Цифровата стратегия за Западните Балкани за поощряване освен на европейската интеграция на Косово и икономическото развиване, само че и за по-добра съгласуваност сред самите балкански страни от една страна и сред тях и Европейски Съюз от друга.

„ Цифровата стратегия включва дейности, които са от голяма важност и за шестте балкански страни. Намаляването на таксите за роуминг, разгръщането на широколентов достъп до интернет, развиването на електронното държавно управление, подобряването на цифровите умения на хората, цифровизацията на предприятията са аспектите, върху които се фокусираме. Важно е да се движим бързо напред в осъществяването на ограниченията, да има съответни достижения, които да бъдат показани на срещата на високо ниво в Белград през идната година “, съобщи Мария Габриел. Тя насърчи Косово по-скоро да разпознава планове, които могат да бъдат финансирани от Цифровата стратегия за Западните Балкани, с цел да усетят жителите и предприятията на процедура нейните резултати.

По отношение на роуминга, Мария Габриел акцентира, че с цел да се реализира прогрес в процеса за понижаване на таксите, е от водещо значение сключването на районно съглашение, което да обгръща всички шест страни от Западните Балкани. „ Разширяването на съществуващото съглашение с Косово и Албания би било знак на цената на районното съдействие, само че и на европейската вероятност на района. Такова съглашение ще послужи за основа да продължим работата за намаление на роуминг цените сред целия район и Европейски Съюз в сходство с подписаната декларация в София през май “, ясно уточни българският еврокомисар.

Партньорите от шестте балкански страни би трябвало да се ангажират да реализират съглашение за техническо решение до срещата на Европейския орган на телекомуникационните регулатори през декември, а по-късно упованието е новото районно съглашение да се подпише на срещата на високо ниво в Белград през април.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР