Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа прикани

...
Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа прикани
Коментари Харесай

СЕ: Испанските власти да променят Наказателния кодекс и да гарантират свободата на изразяване

Комисарят по правата на индивида на Съвета на Европа прикани испанските управляващи да трансформират напълно Наказателния кодекс, с цел да засилят съществуващите гаранции за правото на независимост на изложение.
В писмо, адресирано до министъра на правораздаването на, тя отбелязва, че през последните години се следи възходящ брой наказателни присъди, в това число отнемане от независимост, против актьори за спорни текстове и други осъществявания, и против деятели в обществените медии поради изказвания, считани за обидни съгласно няколко разпореждания от Наказателния кодекс, по-специално за.
 Безредици, десетки задържани и ранени поради присъда за рапър в Испания (ВИДЕО) Безредици, десетки задържани и ранени поради присъда за рапър в Испания (ВИДЕО)
Най-малко 14 души бяха арестувани вследствие на безредиците в редица испански градове, които прераснаха в митинги в поддръжка на рапъра...
Миятович показва угриженост по отношение на неналичието на ясна формулировка на някои от понятията по отношение на възхвалата на тероризма и напомня евентуалната заплаха, подбудена от потреблението на етикети в антитеррористичното законодателство за обгръщане и на необятни и незадоволително дефинирани закононарушения, които могат да доведат до ненужни или непропорционални ограничавания на правото на независимост на изложение.
Тя отбелязва също, че някои решения на испанските съдилища не са съумели да дефинират съответно дали възхвалата на тероризма е довела фактически до риск от действителна, съответна и непосредствена заплаха или са интерпретирали концепцията за предумисъл на причинителите по нереален метод. В този подтекст комисарят още веднъж акцентира, че законодателството за битка с тероризма би трябвало да се ползва единствено за наличие или действия, които наложително и директно допускат потреблението или опасността от принуждение с желанието да популяризират боязън и да предизвикат гнет.
По отношение на наредбите на Наказателния кодекс, които криминализират клеветите и обидите към короната, комисарят акцентира, че опцията за налагане на в подтекста на политическия спор е доста дребна, изключително когато става въпрос за политици, представители на управляващите и други обществени персони. Тя приканва управляващите да употребяват осъществяването на съответните решения на Европейския съд по правата на индивида като основа за привеждане на Наказателния кодекс в цялостно сходство с практиката на Съда.
Миятович приканва испанските управляващи да лимитират използването на разпореждания, свързани с тирада на ненавист, до случаи, неразрешени според интернационалното право за правата на индивида, т.е. до прояви на ненавист, учредена на ксенофобия, антисемитизъм и други форми на ненавист, учредени на непоносимост, които съставляват подбудителство към дискриминация, неприязън или принуждение. Тя приканва за декриминализиране на клеветата и на обидата против религиозни усеща, с цел да се предотврати възможното им потискащо влияние върху свободата на изложение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР