Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа -

...
Комисарят по правата на човека към Съвета на Европа -
Коментари Харесай

От Съвета на Европа критикуват Москва за полицейското насилие

Комисарят по правата на индивида към Съвета на Европа - Дуня Миятович, написа отворено писмо до министъра на вътрешните работи на Русия Владимир Колоколцев, в което го приканва да преразгледа " методите и критериите, прилагани от полицейските чиновници при задържането на лица по време на мирни събрания ".

Писмото е провокирано от полицейското принуждение в Москва по време на митингите за почтени избори.

Миятович написа, чe даже да се има поради фактът, че акцията на опозицията не е била позволена от градските управляващи, това не оправдава проявената свирепост при разпръсването на стачкуващите.

" Като се имат поради многочислените известия за несъразмерна приложимост на мощ от силите за сигурност по време на митингите на 27 юли 2019 година, упорито ви приканвам да осигурите образование за полицейските чиновници, които се занимават с запазване на публичния ред, с цел да бъдат готови съгласно стандартите в областта на човешките права, изключително във връзка с правото на отбрана от принуждение. "

Миятович желае от Колоколцев информация за това дали са били подхванати инспекции във връзка с чиновниците, позволили нарушение на човешките права при акцията на 27 юли.

Особено обезпокоителен съгласно нея е фактът, че силите за сигурност са употребявали маски, което прави невероятно идентифицирането на чиновниците, отговорни за несъразмерната приложимост на мощ.

" Задържане е възможно единствено случай, че то е безусловно належащо за попречване на съществени закононарушения. Протестиращите не би трябвало да бъдат поставяни под стража единствено поради изложение на противоречие с дейностите на полицията по време на обществената акция. ", написа Миятович.

Припомняме, по-рано стана ясно, че ръководителят на мониторинговата комисия на ПАСЕ, Роджър Гейл, който е и лидер на английската делегация, желае да се преразгледа връщането на правото на глас на Русия в организацията.

По-рано говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова упрекна Съединени американски щати и Германия за митингите в Москва. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР