Комисар Тенчо Тенев е началник на отдел „Пътна полиция“ към

...
Комисар Тенчо Тенев е началник на отдел „Пътна полиция“ към
Коментари Харесай

Тенчо Тенев с подробности за схемата с опрощаване на фишове

Комисар Тенчо Тенев е шеф на отдел „ Пътна полиция “ към Столична дирекция на вътрешните работи. През 2008 година е назначен за първи път като заместител -началник в КАТ София. Три години по-късно е освободен и пенсиониран. Тенев завежда дело за непозволеното си премахване и 4 години по-късно е възобновен на поста. През 2014 година е нараснал в шеф на КАТ София. Преди година е изместен като шеф на „ Охранителна полиция “ в Асеновград. През май предходната година, при акция на отдел „ Вътрешна сигурност “ на Министерство на вътрешните работи, Тенчо Тенев е арестуван за 72 часа, след което е освободен под парична гаранция.
Окръжната прокуратура в Пловдив му повдигна обвинявания за закононарушения по работа - непозволено подписани контракти за дарения на камери за наблюдаване на районното ръководство в Асеновград и автомобилни гуми за патрулните коли на обща стойност към 10 000 лева и нелегално държане на муниции.

Държавното обвиняване обаче не изиска отстраняването му от служба и комисар Тенев още веднъж оглавява КАТ-София. В последните дни, той разкри корупционни схеми за милиони, с присъединяване на чиновници на КАТ, които от години ощетяват и държавния бюджет.

„ Тази скица работи в Главна дирекция „ Национална полиция “, там има обединен център за обработка на нарушаванията от всички камери, които са на територията на страната. Грубо казано триногите, както им споделят, вършат фотосите, сътрудниците застават на пътя, поставят триногата, вършат фотосите и всички тези фотоси отиват в този обединен център и се обработват на територията на Главна дирекция „ Национална полиция “. Колегите направиха една инспекция и се оказа, че досега над 1000 такива фиша просто ги няма, не са платени. Едни са в досието „ Платени “, други са досието „ Негодни “, описа Тенев, представен от Trafficnews.bg.

Проверката е открила, че доста от тези фишове, които са преместени в директория „ Негодни “ в действителност са годни, а при някои става дума за фрапантни скоростни нарушавания, за които се планува отнемане от право на ръководство на МПС.

Според Тенев в тази скица евентуално са забъркани доста високопоставени чиновници на Министерство на вътрешните работи, тъй като чиновниците, обработващи фишовете са изолирани и имат връзка единствено със своите директни началници.

„ Най-вероятно някой от нагоре във веригата им се обаждал, с цел да бъдат тези фишове дръпнати встрани и да не се работи по тях “, счита шефът на „ Пътна полиция “ в София. Зад издаването на тези книжки стоял домакина на КАТ.

Работата по случая продължава и евентуално ще има още разкрития.

Друга скица, която е разкрита неотдавна „ към този момент при нас “ в („ Пътна полиция “) в за регистрация на влекачи „ под друг режим, с цел да се спестят пари от „ Гражданска отговорност “, разкри Тенев.

„ Към началото на октомври имаше на огромна сложна инспекция по линия на Главна дирекция „ Национална полиция “ в отдел „ Пътна полиция “. Констатирахме единствено за последната година над 240 случая на товарни коли влекачи, които са с изменени данни в свидетелството за регистрация “, разкри Тенев.

„ Тези влекачи са регистрирани като специфични и товарни коли. Целта на задачата е била да се избегнат избрани такси, избрани застраховки. Само ще ви кажа, че застраховката на влекач в порядъка до 5000 лева, до момента в който за с специфичен коли е най-много до 1500 и 1800 лева “, означи шефът на КАТ – София.

„ Най-интересното, което се оказва в тези регистрации, че в заявките, които се подават за смяна, няма безусловно никакви документи “, уточни Тенев.

Засега са открити 12 души, които са взели участие в схемата, „ като са пипали в системата и са трансформирали регистрациите “.

Трета скица, която е разкрита, е с авариралите коли, оповестени от застрахователите за „ тотална вреда “. Когато един автомобил бъде разгласен за подобен, той не може да бъде пререгистриран.

„ До момента сме изкарали пет случая (на пререгистрация) за предходната година. Продължаваме към момента инспекцията и по тях и се оказва, че коли, които стойностите им са сред 100 и 200 000 лева са оповестени за „ тотал вреда “, изплатени са от застрахователите и по един заобиколен метод от провинцията идват при нас и ние ги записваме отначало и ги препродават отново “, сподели Тенев.

Той показа и за скица за издаване на подправени книжки на сирийци и афганистанци, разкрита от началникът на " Административното обслужване на жители ", който е бил доста съзнателен, само че след изобличаването на злоупотребата е бил изместен. Зад издаването на тези книжки е стоял домакинът на КАТ.

„ Мога единствено да ви кажа, че той го е правил по доста внимателен метод. Идвал е заран рано влизал е пипал е в системата изпитни протоколи, които са от ДАИ, които идват при нас с примерно 15 индивида, той му написа изпитният протокол, написа номера на изпитния протокол, само че лицето не попада в листата, който е вътре. Издава му свидетелството и пакистанеца примерно, или афганистанеца, или сириеца отпътува в чужбина с това удостоверение. За това удостоверение по нашите системи се вижда, че индивидът си е изкарал курсовете в България, а него го няма. Когато преровихме нещата по-точно сътрудника, който прерови нещата - Калоян Драганов и се оказа, че липсва вътре в изпитния протокол името на непознатия жител “, описа Тенев.

„ Заведохме 60 досъдебни производства и дадохме всички тези случаи на прокуратурата и за това, че сътрудника ги намерите неща не след дълго беше привикан и беше изместен на друга работа “, сподели шефът на КАТ-София.

Шефът на КАТ-София разяснява и повдигнатите му обвинявания за закононарушения по работа. Според Тенев карцерът му е имал за цел да предотврати завръщането му в " Пътна полиция ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР