Кометата, преминаваща покрай Земята веднъж на 50 000 години, може

...
Кометата, преминаваща покрай Земята веднъж на 50 000 години, може
Коментари Харесай

Комета, появяваща се веднъж на  50 000 години, доближава Земята

Кометата, преминаваща около Земята един път на 50 000 години, може да бъде видяна с просто око, оповестява PHYS.ORG.

Новооткрита комета може да бъде забележима с просто око, до момента в който минава около Земята и Слънцето през идващите седмици за първи път от 50 000 години, споделиха астрономи.

Кометата се назовава C/2022 E3 (ZTF) след преходното оборудване Zwicky, което за пръв път я видя да минава около Юпитер през март предходната година.

След като пътува от ледените елементи на нашата Слънчева система, тя ще се приближи най-близо до Слънцето на 12 януари и ще премине най-близо до Земята на 1 февруари.

Ще бъде елементарно да се забележи с добър бинокъл и евентуално даже с просто око, при изискване че небето не е прекомерно осветено от градските светлини или Луната.

Кометата " ще бъде най-ярка, когато е най-близо до Земята ", сподели Томас Принс, професор по физика в Калифорнийския софтуерен институт, който работи в Zwicky Transient Facility, пред AFP.

Кометата се състои от лед и прахуляк и излъчва зеленикава аура. Тя е с диаметър от към километър, сподели Никола Бивер, астрофизик от Парижката обсерватория.

Това я прави доста по-малка от NEOWISE, последната забележима с невъоръжено око комета, която мина около Земята през март 2020 година, и Хейл-Боп, която мина през 1997 година с евентуално рисков диаметър от към 60 километра.

Въпреки че кометата ще бъде най-ярка, до момента в който минава около Земята при започване на февруари, по-пълната Луна може да затрудни забелязването й.

За Северното полукълбо Бивер предложи, че ще бъде забележима в последната седмица на януари, когато кометата минава сред съзвездията Малка и Голяма мечка.

Новолунието през уикенда на 21-22 януари предлага добра опция за феновете на звездите, сподели той.

" Можем също да получим приятна изненада и обектът може да бъде два пъти по-ярък от предстоящото “, добави Бивър.

Последният път, когато кометата мина през Земята, е бил през интервала на горния палеолит, когато неандерталците към момента са бродили по Земята.

Принс сподели, че идващото посещаване на кометата навътре в Слънчевата система се чака след още 50 000 години.

Но Бивър твърди, че има опция по-късно посещаване, кометата да бъде " изхвърлена за непрекъснато от Слънчевата система ".

Кометата ще бъде следена от близко с галактическият телескоп Джеймс Уеб. Той обаче няма да прави фотоси, а вместо това ще учи състава на кометата, сподели Бивър.

Колкото по-близо е кометата до Земята, толкоз по-лесно е за телескопите да мерят нейния състав, добавя Принс.

Този " необичаен клиент " ще ни даде " информация за жителите на нашата Слънчева система надалеч оттатък най-отдалечените планети ", добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР