Кометата Ленард (C/2021 A1) се е разпаднала по време на

...
Кометата Ленард (C/2021 A1) се е разпаднала по време на
Коментари Харесай

Кометата Ленард изчезна завинаги

Кометата Ленард (C/2021 A1) се е разпаднала по време на най-близкото си доближаване до Слънцето. Това се е случило година след откриването й от астронома Грегъри Ленард на 3 януари 2021 година, написа Space.
Откривателят на комети Грегъри Ленард заяви, че тя се е разпаднала по време на приближаването си към Слънцето и в този момент няма нито ядро, нито кома - облак от газ и прахуляк, заобикалящ ядрото. Единственото нещо, което ни припомня за комета, са структурите на нейната опашка, която се състои от заредени частици – йони.
Кометите се нагряват при приближаването си до Слънцето. Около ядрото се появява облак от газ и прахуляк и кометата става доста по-ярка.
Дори да оцелее при пътуването си към Слънцето, тя щеше да бъде изхвърлена в междузвездното пространство, с цел да не се върне в никакъв случай. Но това не се случи. В края на предходната година някои астрономи допуснаха, че заради промени в яркостта кометата към този момент е почнала да се разпада. Няколко седмици преди най-близкото си доближаване до Слънцето, Леонард стартира да трансформира яркостта си на всеки 3-5 дни.
Според астрономите кометата е изчезнала към края на февруари. И в този момент от нея е останала единствено ярка линия.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР