Кометата 2I / Борисов, е едва вторият междузвезден обект, забелязан

...
Кометата 2I / Борисов, е едва вторият междузвезден обект, забелязан
Коментари Харесай

Хъбъл засне междузвездния пътешественик Борисов

Кометата 2I / Борисов, е едвам вторият междузвезден обект, видян в миналото в нашата Слънчева система. Сега тя се движи релативно близо да Земята със „ спиращата дъха “ скорост от 176 000 км в час.

Когато кометата се приближи до Слънцето по-рано тази седмица, галактическият телескоп Хъбъл щракна фотография показваща, че тя съставлява антична топка от лед, канара и прахуляк, формирана в далечна звездна система.

Учените имат интерес да научат колкото се може повече за тази замразена капсула на времето, обявиха от НАСА, търсейки повече данни какво може да се крие отвън Слънчевата система.

„ Данните от галактическия телескоп Хъбъл ни дават най-хубава визия за размера на ядрото на кометата 2I / Борисов, което е в действителност значимата част от кометата “, споделя Дейвид Джиит, професор по планетарни науки и астрономия в университета UCLA, който проучва и интерпретира данните от новото изображение.

„ Изненадващо изображенията на Хъбъл демонстрират, че ядрото на междузвездния странник е повече от 15 пъти по-малко от предходните изследвания, споделя Джиит и разяснява, че диаметърът му е единствено към 1/2 километър.

Той споделя, че познаването на размера е евентуално потребно, с цел да се реши какъв брой постоянно могат да бъдат сходни обекти в Слънчевата система и нашата вселена.

Кометата ще направи най-близкия си метод към Земята в края на декември на разстояние от към 288 милиона км. До средата на 2020 година обектът ще се приближи до Юпитер преди да се върне в междузвездното пространство, където ще се движи в продължение на милиарди години.

Кометата е открита на 30 август от Генадий Борисов в обсерваторията Научний, Крим.

В НАСА имат вяра, че 2I / Борисов може да съставлява единствено началото на поредност от открития на междузвездни обекти, посещаващи за малко нашата Слънчева система. Тук може да има хиляди такива междузвездни обекти във всеки даден момент; множеството обаче са прекомерно дребни, с цел да бъдат открити с днешните телескопи.

2I / Борисов е едвам вторият прочут междузвезден клиент, който минава през „ задния ни двор “. Преди две години канара с форма на пура, „ Oumuamua “, посети за малко и мина през нашата слънчева система.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР